Jan van der Loo (links) naast Halvard Jan Hettema in de raad.
Jan van der Loo (links) naast Halvard Jan Hettema in de raad. Foto: Erik van Leeuwen

Raadslid Jan van der Loo (80) plots overleden

Politiek 1.752 keer gelezen

Waddinxveen – De politiek in Waddinxveen rouwt om Jan van der Loo, die dinsdag 15 december aan het begin van de avond overleed. Van der Loo, die tachtig jaar is geworden, was raadslid namens de PvdA/GroenLinks. Sinds twee maanden was hij fractievoorzitter in de gemeenteraad.

Van der Loo werd vrijdag getroffen door een hartstilstand. Hij overleed dinsdag aan de gevolgen ervan in een ziekenhuis in Haarlem.

“Ik heb elke dag contact gehad met zijn familie en wist dat zijn toestand zeer zorgelijk was”, zegt een geschokte Halvard Jan Hettema, raadslid en voormalig fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks. “We hebben elkaar vorige week woensdag nog gezien. Jan kwam uit het overleg van fractievoorzitters, ik ging naar de commissie. Daarna hebben we nog geappt met elkaar. Dat ging over Beter Bereikbaar Gouwe. Ik kan niet geloven dat hij er niet meer is.”

Van der Loo stond te boek als een gedreven politicus die stond voor zijn idealen. Hij was jarenlang fractievertegenwoordiger namens de PvdA/GroenLinks. Daarnaast was hij voorzitter en penningmeester van de Waddinxveense afdeling van de PvdA.

Hij kwam in 2018 de raad in. In oktober volgde hij Halvard Jan Hettema op als fractievoorzitter. “Ik heb bijna tien jaar intensief met Jan samengewerkt. Het was een goede kerel. Hij was een sociaaldemocraat in hart en nieren. Hij vond dat iedereen het goed moest hebben.”

Onlangs hield hij nog een pleidooi voor verhoging van de OZB-belasting. In september wilde hij een motie voor het Collectief Particulier Eigenaarschap alleen steunen als er ook mogelijkheden zouden komen met inwoners met een minder grote beurs.

Kei
“Jan was nooit bezig met zichzelf, alleen met anderen”, zegt Hettema. “Het was daarom logisch dat hij in onze fractie het sociaal domein onder zijn hoede had. Daarnaast was hij een kei in financiële zaken. Ik vond hem het financiële geweten in de raad. Hij zat bovenop de begroting en vond altijd wel dingetjes die door ons over het hoofd werden gezien. Hij was daar heel scherp op.”

Van der Loo was ook buiten de raad actief. Zo was hij jarenlang bestuurslid bij De Wereldwinkel en vrijwilliger bij Humanitas Thuisadministratie. Ook hielp hij leden van ouderenbond ANBO bij aangiftes.