Het gebied in de buurt van manege Reigersburgh. (foto: archief Hart van Holland)
Het gebied in de buurt van manege Reigersburgh. (foto: archief Hart van Holland)

Actiecomité: ‘Geen azc aan de Plasweg, liever Henegouwerweg’

Algemeen 1.101 keer gelezen

Waddinxveen – De locatie voor de opvang van 195 vluchtelingen kan de komende vijf jaar prima aan de Henegouwerweg komen. Dat stelt het actiecomité ‘Geen azc aan de Plasweg’ voor aan het college van burgemeester en wethouders en aan de gemeenteraad.

Het actiecomité zei dit afgelopen week bij de overhandiging van een petitie die door 1271 wijkbewoners is ondertekend. Volgens een woordvoerder van het actiecomité toont de massale ondertekening aan dat er aan de Plasweg geen draagvlak is om een opvanglocatie voor 195 vluchtelingen te realiseren. Volgens het actiecomité kan aan de Henegouwerweg ‘prima’ voor vijf jaar een opvanglocatie worden gerealiseerd en tegelijkertijd kan dan ook de verkeersproblematiek aan de Brugweg worden opgelost. Volgens het actiecomité is er sprake van onbehoorlijk bestuur als de locatie aan de Plasweg wordt aangewezen. “De 24 hectare is bestemd voor natuur. Dat veranderen zou het vertrouwen in de overheid verder doen afnemen.” Het actiecomité is in het algemeen van mening dat de locatie te dicht op een woongebied komt te liggen. Volgens het comité is er in de wijk grote ongerustheid over de plannen en roept het bij inwoners een groot gevoel van onveiligheid op. “In Dordrecht heeft de gemeente inwoners van een wijk duizend euro voor hang- en sluitwerk voor hun woningen aangeboden, omdat er naast de wijk een azc komt.” Volgens het actiecomité heeft de eventuele komst van een vluchtelingenlocatie grote impact op de buurt. Er zou grote ongerustheid zijn bij de leden van de manege, die naast de locatie ligt. 

De gemeenteraad ging afgelopen week akkoord met de aankoop van Henegouwerweg 10, maar er werd met geen woord gerept over een eventuele vluchtelingenlocatie. De aankoop wordt als strategisch gezien, om de verkeersproblemen aan de Brugweg te verhelpen. Een aantal partijen drong aan om de gronden ook voor de natuur in te zetten à la polder Bloemendaal. “We zien het gebied als onderdeel van het Groene Hart en het Groene Hart moet groen blijven.” (Erik van Leeuwen)