Patrick Dorresteijn: “We voegen de daad bij het woord.” (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Patrick Dorresteijn: “We voegen de daad bij het woord.” (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

ASW is rijp voor cultuurverandering

Sport 1.091 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – ASW staat voor een grote cultuurverandering met een duidelijke koers en onderscheid tussen prestatie- en breedtevoetbal. De club is er volgens technisch coördinator Patrick Dorresteijn rijp voor.

Twee jaar geleden kondigde bestuurslid Dorresteijn aan dat hij met ASW in kwantitatief en kwalitatief opzicht wilde groeien. “Toen werd gevraagd of ik voetbaltechnische zaken voor mijn rekening wilde nemen, kwam al snel de vraag wat mijn ambities waren. Met de groei die Waddinxveen als gemeente doormaakte en het niveau waarop de vereniging toen speelde, waren de uitspraken die ik deed niet heel gewaagd.”
Toch kreeg Dorresteijn regelmatig de opmerking ‘ambitieus hoor’ te horen. “Ik constateerde een soort minderwaardigheidacceptatie, juist van personen met een groot hart voor de club. Het gaf mij de motivatie om de lat nog hoger te leggen.”

De termen prestatievoetbal en breedtesport werden geïntroduceerd. De bedoeling is deze naast elkaar te laten functioneren. “Het is relatief eenvoudig dingen te roepen en daarover te zeggen dat dit vanaf nu het beleid is. In de basis is dat ook wat er gebeurt. De kunst is daarna de daad bij het woord te voegen en daadwerkelijk veranderingen te realiseren”, aldus Dorresteijn.
Inmiddels startte ASW met een voetbalacademie om spelers de kans te geven zich extra te ontwikkelen. “Dat was een signaal in de goede richting. Inmiddels is de academie een begrip.”

Dat spelers steeds liever bij ASW voetballen is aan de cijfers te merken. Met het beperkt aantal velden hanteert de club een maximale capaciteit aan leden binnen een geboortejaar. Voor komende seizoenen verwacht men binnen bepaalde geboortejaren tegen deze begrenzing aan te lopen.
Kwalitatief schiet ASW volgens Dorresteijn ook de ‘lucht’ in. “Op het einde van het vorige seizoen hebben we selectietrainingen voor de onder 17 gehouden. Dat resulteerde in versterking. Het team staat momenteel bovenaan in de hoofdklasse.”
Volgens Dorresteijn is dit pas het begin. “Dit jaar hebben we de organisatie versterkt met toptrainers. Er staan voor de prestatiegerichte teams trainers met een betaald voetbal-achtergrond, gediplomeerde trainers met veel ervaring. Een aantal trainers werkte elders, maar wilde graag onderdeel uitmaken van het project ASW.”

De eerste selectietraining voor spelers die uitkomen in de JO23, JO19 of JO17 staat komende vrijdag gepland. Dorresteijn: “Er hebben zich spelers aangemeld van tien verenigingen. Dat is fantastisch. Spelers zien ook dat ASW echt iets te bieden heeft. Het zijn ook allemaal jongens die al in het hoogste team van hun lichting spelen. Als we die samenbrengen, creëren we echt uniek sterke teams.” Dorresteijn meldt dat er nog de mogelijkheid is voor aanmelding voor één van de selectietrainingen. “Voor prestatiegerichte voetballers willen we een aantrekkelijke club zijn. Voetballen op divisieniveau met volop de mogelijkheid om je als voetballer persoonlijk te ontwikkelen.”

ASW vergeet de breedtesport echter niet. “Voor deze spelers willen we van ASW de leukste club maken om lid van te zijn. Voetballen bij een vereniging waar zaken goed georganiseerd blijven en waarbij ruimte is voor het sportplezier dat je zoekt.”