De omstreden kap van de abelen heeft tot nu toe veel voeten in de aarde.
De omstreden kap van de abelen heeft tot nu toe veel voeten in de aarde. Foto: archief

Bomenkap bezorgt Raad van State juridisch probleem

Juridisch 445 keer gelezen

Den Haag/Waddinxveen - Een nieuw standpunt van het gemeentebestuur van Waddinxveen over de omstreden kap van zes abelen aan het Machtelderf heeft de Raad van State flink verrast. En niet alleen de Raad; ook tegenstanders van de bomenkap zijn verbaasd. Ze stapten woensdag naar de Raad om een nieuw besluit over de bomenkap aan te vechten.

Adrie van der Wel

Eerder oordeelde de Raad dat het gemeentebestuur onterecht een kapvergunning had verleend aan zijn eigen dienst voor groenbeheer. Er was geen goed onderzoek gedaan naar de waarde van de bomen. Het besluit van het gemeentebestuur ging onderuit en er moest een nieuw besluit worden genomen.

Dat onderzoek naar de waarde van de bomen kwam er en het wees uit dat de waarde van de bomen niet gering is, maar een nieuw besluit van het gemeentebestuur bleef uit. Pas na aandringen van de tegenstanders van de kap en een dwangsom kwam er een besluit. Volgens het gemeentebestuur geldt bij nader inzien geen vergunningplicht meer om de bomen te kappen. Ze mogen dus zonder vergunning worden neergehaald.

“Een verkeerde uitleg van de regels door enkele ambtenaren in het begin van de procedure”, dat is volgens een gemeentewoordvoerder een eigen leven gaan leiden. Achteraf gezien gold er toen al geen vergunningplicht, omdat de zes abelen niet vallen onder de zogeheten groenhoofdstructuur. “Voor de bomen geldt een lager beschermingsregime en geen vergunningplicht.”

Volgens buurtbewoner Henk Seijdel en zijn juridisch adviseur kan het gemeentebestuur zich nu niet meer onttrekken aan de eerdere uitspraak van de Raad van State. 

En volgens de voorzitter van de Raad is dat inderdaad de vraag. “Kan dit nieuwe oordeel van het gemeentebestuur nog wel in deze fase? Je kunt maar in heel bijzondere omstandigheden afwijken van die uitspraak. Daarin is de vergunningplicht in rechte komen vast te staan.” De raadsvoorzitter wees de gemeentewoordvoerder ook op het steeds ingenomen standpunt dat er wel een vergunningplicht was. In het nieuwe besluit van het gemeentebestuur kan daar niet zomaar een streep door worden gezet.

Een feit is ook dat het gemeentebestuur na de uitspraak van de Raad geen verzoek heeft ingediend om die uitspraak te herzien. Dat kan, als na die uitspraak nieuwe feiten aan het licht komen die misschien een andere uitspraak hadden opgeleverd.

Volgens de juridisch adviseur van Henk Seijdel zijn die nieuwe feiten er ook niet. Het gemeentebestuur kan nu niet via een omweg alsnog de bomenkap mogelijk maken. “Een klungelende overheid belonen is niet van deze tijd.”

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.