Uit protest werden de bomen in 2016 beklad.
Uit protest werden de bomen in 2016 beklad. Foto: archief HvH

Gemeente: voor kap abelen geen vergunning nodig

Algemeen 278 keer gelezen

Waddinxveen - De gemeente Waddinxveen meent helemaal geen vergunning nodig te hebben voor de kap van zes abelen aan het Machtelderf. 

De bomen zouden zogenaamd onder de wijkgroenstructuur vallen en daarvoor is geen omgevingsvergunning nodig. Als bomen onder de hoofdgroenstructuur vallen, is het een ander verhaal. 

Volgens een woordvoerder van de gemeente Waddinxveen staat dit in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van 2016. “Mogelijk was die aanpassing net doorgevoerd in de APV toen de kapvergunning voor het eerst in beeld kwam.” 

Over het wel of niet kappen van twaalf grauwe abelen bestaat al jarenlang strijd in de buurt. Er zijn voor- en tegenstanders. De raad besloot hierop eerder zes van de twaalf bomen te laten kappen, maar twee bewoners gingen hiertegen in beroep. Ze werden door de Raad van State in hoger beroep in het gelijk gesteld. Hierop werd de gemeente opgedragen een nieuwe beslissing te nemen op de bezwaren van de twee bewoners. 

Het college is nu tot de conclusie gekomen dat voor de kap van de zes bomen helemaal geen vergunning nodig was. Of dit nu ook inhoudt dat de zes abelen alsnog geveld gaan worden, is nog niet duidelijk. Naar verwachting vindt er eerst nog een gesprek met de buurtbewoners plaats.