Jaren geleden werden de met kap bedreigde abelen aan het Machtelderf en het Woubrechterf uit protest beklad.
Jaren geleden werden de met kap bedreigde abelen aan het Machtelderf en het Woubrechterf uit protest beklad.

Bomenkap Machtelderf ligt nu in handen van hoogste rechter

Algemeen 349 keer gelezen

Den Haag/Waddinxveen - De Raad van State gaat binnenkort beoordelen of het gemeentebestuur van Waddinxveen rechtmatig heeft gehandeld bij het verlenen van een kapvergunning aan zichzelf. De omstreden kapvergunning voor zes grauwe abelen aan het Machtelderf werd dinsdag in hoger beroep aangevochten bij de Raad.

Tegenstanders van de kap zeggen dat het gemeentebestuur een juridische truc heeft uitgehaald door bij het verlenen van de vergunning het eigen groenbeleid te ontwijken. De vergunning is verleend met toetsing aan de algemene plaatselijke verordening (APV). En volgens de APV wordt een vergunning in principe verleend, tenzij er gegronde redenen zijn om te weigeren.

Die gegronde reden is er, zeggen de tegenstanders. De abelen zijn beeldbepalend voor de buurt. Maar het gemeentebestuur stelt dat met de overblijvende abelen nog een beeldbepalende bomengroep overblijft. Dus is er geen reden om de vergunning te weigeren. Een afweging van belangen, zoals bij een strengere toetsing aan het groenbeleid, is in dit geval niet nodig, vindt het gemeentebestuur. De Haagse rechtbank vond die handelwijze van de gemeente rechtmatig. Een toetsing van de vergunning aan het groenbeleid is volgens de rechtbank niet vereist. De Raad van State gaat nu op verzoek van de tegenstanders bekijken of dit oordeel wel juist is.
Had de gemeente volgens de Raad van State wel moeten toetsen aan het eigen groenbeleid, dan zal het gemeentebestuur alsnog beter moeten motiveren waarom de zes abelen weg moeten. Volgens de tegenstanders kan overlast geen reden zijn, omdat de bomen op voldoende afstand staan van omliggende percelen. Schaduw kan evenmin een reden zijn om te kappen, want de bomen staan niet aan de zonkant van de woningen. Volgens de tegenstanders zijn bomen in Waddinxveen juist hard nodig. De Raad doet over zes weken uitspraak.
Eerder werden wel al enkele abelen gekapt aan het Woubrechterf waar ook voor- en tegenstanders tegenover elkaar stonden.