De twirltak van Toos is een van de gebruikers van sporthal De Dreef.
De twirltak van Toos is een van de gebruikers van sporthal De Dreef. Foto: archief HvH

'De Dreef wordt bij herbouw een knutselpakket’

Algemeen 523 keer gelezen

Waddinxveen – Diverse partijen in de gemeenteraad hebben zo hun twijfels over de keuze voor de nieuwe hybride sporthal op sportpark De Sniep. Zij zitten met nog veel onbeantwoorde vragen.

Door Erik van Leeuwen

De gemeenteraad kon woensdag tijdens een gecombineerde raadscommissie bij een presentatie van het maatschappelijk vastgoed vragen stellen over de nieuwe sporthal, die de huidige sporthal De Dreef moet vervangen. Het college heeft van de twee varianten een voorkeur voor de hybridehal. Renovatie en herbouw van De Dreef is duurder en heeft meer nadelen. “Zo zullen we met een gebrek aan zaalcapaciteit zitten als we gaan renoveren”, zei wethouder Hannie van der Wal.

Het financiële voordeel van de hybridehal ligt in de duur van de afschrijving en in de lagere exploitatiekosten. Een gerenoveerde Dreef gaat nog 25 jaar mee, de nieuwe hybridehal 40 jaar. “Alles kan gemaakt worden volgens de nieuwste richtlijnen.” Andere voordelen zijn concentratie van de sport en synergie tussen sportverenigingen. “Met alle respect voor De Dreef, die is van 1977 en wordt bij herbouw toch een knutselpakket.”

Het Coenecoop College, dat voor de gymlessen veel gebruik maakt van De Dreef en hoofdgebruiker is, liet weten een voorkeur te hebben voor renovatie van De Dreef. De schoolleiding vreest inzetverlies van leerkrachten vanwege de afstand, als wordt gekozen voor de hybridehal naast voetbalvereniging ASW. 

Een ander beletsel volgens de school is het toezicht. Dat zou onmogelijk worden omdat tussen de kleedkamers van ASW en de hal een lange gang zit. “De bezwaren van het Coenecoop College wegen niet op tegen de voordelen van de hal", reageerde Van der Wal op de kritiek. “Er kunnen oplossingen voor gevonden worden.”

Breedte-sporthal
De sportclubs zijn erg enthousiast”, vertelde zij. Uitzondering is badmintonclub Invictus, die naar eigen zeggen 'niks kan’ met de hal. Door de hoogte van de hal, zevenenhalf meter, kan er geen topbadminton worden gespeeld. Dat kan wel als de hal negen meter hoog wordt. “Het is een breedte-sporthal en we voldoen aan alle eisen van het NOC*NSF”, zei Van der Wal. “Een topsporthal neerzetten was niet onze opdracht.”

Dat betekent dat het eerste team van BC Invictus, als het naar de eerste divisie promoveert, verplicht wordt voor de thuiswedstrijden uit te wijken naar een sporthal buiten Waddinxveen. “Dat kan toch niet de bedoeling zijn”, vond Helma Schippers (Weerbaar Waddinxveen). Zij vroeg de wethouder om nog eens te kijken naar de hoogte. “Ik wil wel graag weten wat dat kost als de hoogte naar negen meter gaat.” 

Volgens de gemeente betekenen dat aanzienlijke meerkosten. “Het kan niet voor het bedrag dat er nu voor staat”, aldus vastgoedmanager Michel Cenin. Met de nodige tegenzin zegde de wethouder toe de verhoging te laten uitrekenen.

Restwarmte
Het is de bedoeling dat de hal een temperatuur krijgt van zeventien graden. De warmte wil de gemeente halen uit zwembad De Sniep. “Er loopt daar veel water van 27 graden weg”, aldus Cenin. “Hoe we het precies gaan doen, moeten we nog onderzoeken.”

De tribunecapaciteit in de nieuwe hal is net een derde van de capaciteit in sporthal De Dreef. Volgens Cenin is dat geen probleem. “Tijdens wedstrijden blijft vrijwel tachtig procent van de tribune in De Dreef onbezet. De banken worden veelal gebruikt om tassen op te zetten.”

De kosten voor een nieuwe hal bedragen 4,3 miljoen; herbouw van De Dreef 4,6 miljoen, exclusief sloopkosten.