Logo hartvanwaddinxveen.nl
De geplande locatie waar de hybride sporthal moet komen.
De geplande locatie waar de hybride sporthal moet komen. (Foto: Erik van Leeuwen)

Coenecoop College tegen geplande locatie van hybridehal

  •   262 keer gelezen

Waddinxveen - Het Coenecoop College meent dat er drie grote nadelen kleven aan het plan van het college voor de bouw van een hybride sporthal op sportpark De Sniep. De leiding van de school heeft een duidelijke voorkeur voor het andere scenario: herbouw op de huidige locatie van sporthal De Dreef.

Door Erik van Leeuwen

De nieuwe hybride sporthal – een sporthal zonder kleedkamers en horeca – moet op het huidige trainingsveld van voetbalvereniging ASW komen. Het Coenecoop College heeft geen problemen met 'het soort sporthal, maar wel met de locatie’, laat rector Ralph Young desgevraagd weten. 

Hij zegt drie zwaarwegende argumenten te hebben waarom zijn school tegen de plannen is. “Wat voor ons geen beletsel is, is dat leerlingen verder moeten reizen voor hun gymles, zoals ik hier en daar al hoorde in Waddinxveen”, zegt Young. 

“Die reistijd is echter wel een probleem voor onze leraren. In het middelbaar onderwijs heeft de leerkracht die gymles geeft, nog veel andere taken. Door het reizen is sprake van capaciteitsverlies. Een tussenuur gebruikt de leraar voor andere taken: lesvoorbereiding dan wel mentortaken. Daar komt dan dus minder tijd voor. Het wordt ook veel lastiger om een leraar in het volgende uur in te schakelen om toezicht te houden tijdens een pauze.” 

Afstand te groot
Daarnaast zegt Young niet blij te zijn met de ligging van de nieuwe sporthal, omdat er niet goed toezicht is te houden.

“De leerkracht bouwt, als leerlingen zich aan het omkleden zijn, de gymzaal op. De afstand met de leerlingen moet kort zijn, voor het geval er een opstootje is en ingrijpen noodzakelijk is. De schetsen laten zien dat er een gang komt tussen de hal en de accommodatie van ASW waar de kleedkamers zijn. Voor een leerkracht is het onmogelijk om zo zijn of haar klas goed in de gaten te houden.”

Ook ziet Young problemen bij het gebruik voor andere doeleinden van de hal. “In examenperiodes gaat het over zes, zeven weken. Die examens komen uit een goed beschermde kluis op school, maar er komen geen kluizen (in de hybridehal, red.). Ik zie nog veel méér praktische problemen, zoals een diploma-uitreiking bijvoorbeeld.”

Meer berichten