ASW gaf in de tweede helft Stolwijk beter partij.
ASW gaf in de tweede helft Stolwijk beter partij. Foto: pr

ASW krijgt snelcursus 4e klasse

Sport 395 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Stolwijk heeft ASW zaterdag laten zien dat de Waddinxveense herintreder in de vierde klasse nog een lange weg heeft te gaan. De bezoekers oogden vooral de eerste 45 minuten hulpeloos. Ondanks een betere tweede helft loog de uitslag er niet om: 6-0.

Door Erik van Leeuwen

Tijd is het sleutelwoord bij ASW, waar voorzitter Gé Smakman duidelijk maakte dat het huidige project er één is van de lange adem. “Dat wisten we al voordat we aan dit seizoen begonnen. Het heeft een paar jaar nodig om een volwaardige vierdeklasser te worden. We zullen dit seizoen vaker tegen een zeperd aanlopen. Dat geeft helemaal niks, zolang je er maar van leert.”

Dat was ook de boodschap na afloop van trainer Justin Sterk, die zei te hopen dat het ‘kwartje was gevallen’. Sterk praatte tijdens de rust in één stuk door. “Ik heb gezegd: als we zo spelen als in de eerste helft dan wordt het een heel lang seizoen. Ik vond ons apathisch, reactief. Stolwijk voetbalde en wij lieten het gebeuren. Alle vier de goals ontstonden door halfbakken ingrijpen van ons. De 1-0 was een lange bal, waarbij we naar elkaar keken wie de tegenstander zou oppakken. We waren gewoon overal te laat.”

De enige die geen schuld had aan de malaise voor rust was doelman Gerolf Friessen. “Die deed het prima”, zei Sterk over de Waddinxvener met Oostenrijkse roots, die normaal het doel verdedigt van de zondag 2. Doordat Thijmen Barendse en Edwin Engels, de vaste keepers van de selectie, ontbraken vanwege blessures werd een beroep gedaan op Friessen.

“Hij heeft in ieder geval genoeg te doen gehad”, merkte Sterk cynisch op. De trainer was veel meer te spreken over het spel van ASW na rust. “We gingen de duels aan. Stolwijk raakte zelfs even geïrriteerd. Die 5-0 was heel ongelukkig en die zesde goal was een wereldgoal. Die maakt die jongen nooit meer.” 

Sterk focust zich vooralsnog niet te veel op het resultaat. “Op de training is het niveau hoog, dat vindt iedereen. Het is nu zaak om de vertaalslag te maken naar de wedstrijden. Je moet niet vergeten dat het merendeel van het team geen ervaring heeft met het spelen op dit niveau.”

“We hebben een erg jong team. Ons centrale verdedigingsduo is gemiddeld achttien jaar. Peter Clijnck is negentien, Robin Schroten is met zijn zeventien jaar nog A-junior. Ik bedoel maar. Het middenveld is ook gemiddeld net twintig. De aanval wordt gevormd door spelers van 21, 19 en 22 jaar. Iedereen wil graag. We gaan door waarmee we bezig waren, dat verandert deze nederlaag niet.”