Bomen aan het eind van de zomer. (tekst: Erik van Leeuwen, foto: archief HvH)
Bomen aan het eind van de zomer. (tekst: Erik van Leeuwen, foto: archief HvH)

Bijna elk Waddinxveens huishouden een eigen boom

Algemeen 572 keer gelezen

Waddinxveen - De gemeente Waddinxveen is hard op weg om aan haar doelstelling van één boom per huishouden te voldoen. Dat bleek deze week tijdens de presentatie van de bomen- en groenmonitor.

In november 2019 nam de gemeenteraad een motie aan ‘voor elk huishouden een boom’. Met deze motie sprak de raad de ambitie uit Waddinxveen te vergroenen. Waddinxveen had destijds circa 9.500 bomen. Inmiddels is dat aantal gestegen tot 13.000.

Omdat in Waddinxveen inmiddels 13.400 woningen staan op dit moment, betekent dat dat er nog een kleine achterstand is van een paar honderd bomen. “Met de projecten die op stapel staan verwachten we dat we binnen afzienbare tijd de achterstand hebben ingelopen”, zei bomen- en groenexpert Ronald van den Brink. “We hebben inmiddels een grote inhaalslag gemaakt en daar zijn we blij mee”, reageerde wethouder Albert Kerssies.

Omdat Waddinxveen de komende tien jaar nog fors zal groeien, zal het bomenbestand ook nog flink uitbreiden. Juliëtte Brandenburg (D66) wilde weten hoe de gemeente gaat anticiperen op de komst van 3700 nieuwe woningen. “In principe planten we voor elk nieuw huishouden meteen een nieuwe boom. Daardoor groeit het aantal bomen mee”, aldus Kerssies.

De bomengroei kost Waddinxveen wel honderdduizenden euro’s per jaar, maar de gemeenteraad en het college hebben dat er graag voor over. 

Van den Brink zei wel dat Waddinxveen op het gebied van kwaliteit nog een stap heeft te zetten. “De gemeente is op de goede weg. De volgende stap is om kwantiteit om te zetten in meer kwaliteit. Bij bomen heeft dat tijd nodig. Een jong boompje verwerkt nauwelijks C02, dat gaat een boom pas doen vanaf dertig jaar. Dus vanaf dat moment verdien je je inspanningen en investering terug.”

Volgens Van den Brink wordt er met andere ogen naar het planten van bomen gekeken dan tien of twintig jaar geleden. “We kijken goed naar de juiste plek voor een boom en waar hij ook het minst tot last zal zijn. Als je een boom plant naast een woning met zonnepanelen en de zon daarmee blokkeert, wordt de eigenaar niet blij.”

Daarnaast speelt diversiteit een belangrijke rol. “In het verleden zijn in een bepaald gebied of bepaalde wijk veel dezelfde soorten geplant. Daarmee loop je een risico. In de Kastanjelaan heb je bijvoorbeeld een probleem als de kastanjeziekte uitbreekt.”

Waddinxveen investeerde de afgelopen jaren ook fors in groen in de wijk, waarbij de focus meer is komen te liggen op biodiversiteit. 

PCW-raadslid Corné Verduijn wilde weten hoe Waddinxveen de groenste gemeente kan worden. “Nog meer met elkaar doen”, doelde Van den Brink op de rol van de gemeente en de inwoners. “Dan gaat het om inwoners enthousiast maken voor groene tuinen met minder tegels.”