De A20. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
De A20. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Provincie Zuid-Holland: ‘Verbreding A20 moet sneller’

Algemeen 759 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De provincie Zuid-Holland gaat bij het Rijk aandringen op een sneller proces voor de verbreding van de A20. Dat doet het op verzoek van Forum voor Democratie. “De verbreding moet zo snel mogelijk worden voltooid.”

In februari werd bekend dat de snelweg tussen Gouda en Rotterdam ter hoogte van Nieuwerkerk en Moordrecht van twee maal twee naar twee maal vier rijstroken zal worden verbreed. Eerder was nog sprake van één extra rijstrook aan beide zijden. Uit onderzoek bleek echter dat één extra rijstrook nauwelijks effect heeft op de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid.
Voor het project zal de snelweg zo’n negentig meter in noordelijke richting worden verbreed. Het is de bedoeling dat de verbrede A20 in 2031 in gebruik genomen gaat worden. Wat Forum voor Democratie betreft is dat te laat. “Iedereen die gebruik van de snelweg maakt, weet dat dit stuk weg een crime is”, zei statenlid Robin Westdijk onlangs. Dat Westdijk initiatiefnemer is achter een aangekondigde motie van de Forum voor Democratie-fractie in de Provinciale Staten is geen toeval. Westdijk (34) woont nu nog in Waddinxveen, maar is geboren en getogen in Zevenhuizen, waar hij binnenkort ook weer gaat wonen. “De boel loopt vast. Ook buiten de spits loop je tegenwoordig het risico om in de file te komen.”

Forum voor Democratie hoefde uiteindelijk de motie niet in stemming te laten brengen, omdat Gedeputeerde Frederik Zevenbergen van Verkeer al de toezegging deed om bij het Rijk aan te dringen op spoedige verbreding van de A20. “De A20 is een rijksweg en geen provinciale weg. In essentie gaan we er dus niet over, maar we kunnen wel bij het Rijk pleiten voor versnelling van de plannen en de uitvoering”, liet Westdijk weten. “Iedereen kan zien dat het gebied steeds drukker wordt qua verkeer. De gemeente Zuidplas gaat straks het Vijfde Dorp bouwen. Hoe eerder de verbreding van de A20 is gerealiseerd, hoe beter dat is voor de verkeersafwikkeling in het gebied.” De fractie pleitte ook voor installatie van geluidswallen om de geluidsoverlast voor omwonenden te verminderen.