Bart Wiekart bij Wereldwijd waar voor de verbouwing van het pand het kunstwerk de 'Gestilleerde Plant' nog hing.
Bart Wiekart bij Wereldwijd waar voor de verbouwing van het pand het kunstwerk de 'Gestilleerde Plant' nog hing.

Gemeente geen overzicht van openbare kunstwerken

Algemeen 217 keer gelezen

Waddinxveen - Meer dan vragen aan een aannemer een kunstwerk op te slaan bij sloop of verbouwing van een pand, zegt wethouder Brigitte Leferink niet te kunnen doen. Het is een antwoord op de vraag die raadslid Bart Wiekart van de VVD en tevens historicus onlangs aan het college stelde. 

Hij constateerde dat er nogal wat kunstwerken in Waddinxveen zijn verdwenen. Hij noemde op de ‘Gestilleerde Plant’ van Har Sanders uit 1961, maar ook de Draketand aan de Eikenlaan en Muziek spelende Kinderen van Jos Pirkner uit 1970.

Wethouder Leferink zegt dat er aangifte is gedaan van diefstal van de ‘Gestilleerde Plant’. Daarnaast schrijft ze in een reactie: “Een aannemer wordt verzocht een kunstwerk zorgvuldig op te slaan en het terug te plaatsen. Daarnaast zijn verschillende kunstwerken verzekerd.” De wethouder merkt op dat de gemeente geen overzicht heeft van alle kunstwerken waarbij ook eigendom en verantwoordelijkheden geregistreerd staan. Ze verwijst in deze naar het boek ‘Waddinxveen in Beelden’ dat door de gemeente is uitgegeven in 2013.