Aan handige harry's geen gebrek bij het Repair Café. (foto: pr)
Aan handige harry's geen gebrek bij het Repair Café. (foto: pr)

Repair Café ziet nieuw onderkomen in Wereldwijd als herstart

Algemeen 466 keer gelezen

Waddinxveen - “Hoe vaak hoor je niet: het is kapot, gooi maar weg. Terwijl heel wat dingen met een klein beetje moeite gemakkelijk weer aan de praat zijn te krijgen. Nieuwe EU-regels moeten het gemakkelijker maken om defecte spullen te laten repareren. Daardoor produceren we minder afval en ondersteunen we de reparatiesector”, aldus Monique Meershoek. Zij is secretaris van het Repair Café in Waddinxveen.

Volgens Meershoek worden consumenten dikwijls ontmoedigd een product te laten repareren, bijvoorbeeld door de hoge kosten. Het Europees parlement heeft onlangs echter besloten dat iedereen tegen een redelijke prijs toegang moet krijgen tot alle reserve-onderdelen, reparatie-informatie en reparatiemethoden”. 

Zes jaar geleden besloot Arnoud, de inmiddels overleden echtgenoot van Meershoek, het Repair Café te beginnen en toen het goed en wel begon te lopen, brak de coronacrisis uit. Met de verhuizing naar de voormalige Kohnstamm-mavo aan de Mauritslaan (dat gebouw is inmiddels helemaal verbouwd, red.), is nu sprake van een herstart. Volgens Meershoek voorziet het Repair Café in een behoefte. “Elke tweede zaterdag van de maand zijn we open en het is altijd druk.” 

Meershoek legt uit dat ze ervoor waakt dat de reguliere handel niet in de weg wordt gezeten. “Een band plakken kan nog net, maar banden vervangen doen we niet. Mijn man is destijds bij heel veel winkeliers langs geweest om uit te leggen dat we zeker gaan concurrent zijn. We willen een aanvulling zijn.”

De vrijwilligers van het Repair Café laten de mensen die iets te repareren hebben, ook meekijken. Meershoek: “Zo werken we aan bewustwording. En voor ons, de vrijwilligers, is het belangrijk dat het Repair Café ook een beetje gezellig is. Op het moment dat mensen met hun gerepareerde spullen met een grote glimlach weer naar buiten lopen, is iedereen blij.”

Het Repair Café aan Mauritslaan 55 (gebouw Wereldwijd) is elke tweede zaterdag van de maand geopend van 9.00 -12.30 uur, dus ook weer op zaterdag 13 april. Men kan er terecht voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, maar ook voor (tuin)gereedschap en voor reparaties aan kleding.