Lotte Zeilstra (links) met dochter Guusje op schoot en aan haar zij steunmoeder Cindy de Kort. (tekst en foto: Nicole Lamers)
Lotte Zeilstra (links) met dochter Guusje op schoot en aan haar zij steunmoeder Cindy de Kort. (tekst en foto: Nicole Lamers)

‘Eindelijk weer eens naar de kapper’

Algemeen 1.706 keer gelezen

Waddinxveen - In anderhalf jaar tijd is het aantal steunouders dik verdubbeld in Waddinxveen. In oktober 2022 werd het initiatief om ouders die het even pittig hebben te ondersteunen gestart en stonden zeven steunouders op de lijst. Inmiddels zijn het er achttien.

Sinds februari van dit jaar zijn Lotte Zeilstra-Hof (37 jaar) en Cindy de Kort (48 jaar) een ‘match’. Ze zijn aan elkaar verbonden door steunoudercoördinator Sandy van Gageldonk van Wadwijzer. 

Druk duo
Zeilstra heeft twee kinderen, Guusje van 1 en Stef van 2 jaar. Ze heeft een partner die een eigen zaak heeft, maar ook nog werkt voor een baas. Ze heeft geen ouders meer, geen zus en ook haar schoonmoeder leeft niet meer. Sinds drie jaar woont ze in Waddinxveen en maakt wel vrienden, maar alsnog heeft ze een klein vangnet. Ze vertelt hierover: “Dat de kinderen zo kort op elkaar zijn geboren, was niet gepland, maar daardoor had ik het wel heel erg druk ineens. Het is ook nog een druk duo, broer en zus. In december vorig jaar zat ik er helemaal doorheen. Ik zat tegen een burn-out aan. Ik had bij een bijeenkomst in oktober toevallig een flyer meegenomen over steunouders en nam contact op, pas op het moment dat ik merkte dat ik steeds minder kon genieten van mijn kinderen omdat ik zo moe was.”  

Naast het runnen van een gezin, is Zeilstra ook nog bezig met een reïntegratietraject. Het groeide haar echter allemaal boven het hoofd en na een gesprek met Van Gageldonk maakte ze kennis met Cindy de Kort, moeder van vier kinderen (de oudste is 18, de jongste 6 jaar). “Het loopt hier allemaal zo lekker, dat ik het wel zag zitten om steunouder te zijn, naast mijn baan van twee dagen als verpleegkundige. Ik vind het een mooi initiatief. Bovendien werkt mijn man veel thuis, dus is de mogelijkheid er ook.”

Klik
Er was direct een klik tussen de twee dames en de gezinsleden van Cindy waren meteen verliefd op Guusje en Stef. Dus zijn de kinderen van Zeilstra regelmatig bij familie De Kort te vinden. “We appen altijd en kijken hoe het uitkomt van beide kanten”, vertelt De Kort. “Als de kindjes hier een ochtend spelen, wordt Lotte even ontlast. Het is iets heel kleins eigenlijk.”

Zeilstra kopt ‘m er meteen in: “Maar het is iets heel groots voor mij. Weet je nog wat ik zei in het begin, ik kon na anderhalf jaar eindelijk weer eens naar de kapper. Het feit dat ik even een momentje voor mezelf kan hebben af en toe, maakt dat ik me stukker beter voel nu.”

Coördinator Van Gageldonk is blij met het grote aantal steunouders. “Dat is best opvallend in Waddinxveen, zoveel mensen die een ander willen helpen. We bieden iedere startende steunouder een online cursus (1 avond) en vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag. Meer moeite kost het me om mensen die hulp kunnen gebruiken, te bereiken.” De Kort vult aan: “Ik denk dat dat alles met schaamte heeft te maken. Je wilt toch niet graag toegeven aan jezelf dat je best wel eens geholpen wilt worden.” Zeilstra knikt instemmend. “Ik herken dat wel. Het voelt toch een beetje als falen. Ik heb toch zelf die twee kindjes op de wereld gezet en wilde ook altijd heel graag moeder worden. Dan moet ik het ook maar zelf doen. Totdat ik niet meer kon en tegen een depressie aan zat. Cindy veroordeelt mij niet, ik kan hier alles vertellen en het voelt veilig en vertrouwd. Fijn hoor, zo’n letterlijke en figuurlijke steun in de rug.”

Voor meer informatie: www.steunouder.nl/waddinxveen of bel naar 06-27510199.