Afbeelding
Foto: Pixabay

Steun raad voor inclusieve gemeente

Algemeen 413 keer gelezen

Waddinxveen - Er komt geen gemeentelijk beleid dat zich apart richt op kwetsbare groepen in Waddinxveen. In plaats daarvan wordt Waddinxveen een inclusieve gemeente dat oog heeft voor iedereen, ongeacht afkomst, geloof of seksuele geaardheid. Dat is de uitkomst van een raadsdebat. 

Inzet van het debat waren twee moties waarvan de één zich richtte op de inclusieve samenleving en de ander op kwetsbare groepen die een achterstandsfunctie hebben. Centraal bij die laatste groep stond de lhbti-gemeenschap. 

D66 wedijverde samen met VVD en PvdA/GroenLinks op specifiek beleid voor deze doelgroep. Volgens D66-fractiewoordvoerder Albert Grooten is dat hard nodig. “De jeugdmonitor in Waddinxveen laat zien dat het met de acceptatie van deze groep nog moeizaam is gesteld. Ze hebben daarom een steuntje in de rug nodig.” 

D66 pleitte daarom voor een specifiek gerichte aanpak. Zo wilde de partij dat het hijsen van de regenboogvlag op 11 oktober op coming out-dag een gemeentelijke activiteit wordt. Het voorstel van D66 kreeg onvoldoende steun van de raad. Het thema ligt wat moeilijker bij de achterban van PCW en in mindere mate bij het CDA. 

Het voorstel van WeWa voor een inclusieve gemeente kon wel rekenen op een meerderheid (ook PCW en CDA). Volgens fractievoorzitter Sylvia Vink past een inclusief beleid beter bij deze tijd. “Heel veel gemeenten hebben ingezien dat beleid gericht op één specifieke doelgroep niet werkt. Het plaatst mensen in hokjes en werkt stigmatiserend.” 

Ook het college zat op de lijn van Vink. De fractie van PvdA/GroenLinks liet bij monde van Halvard Jan Hettema weten dat de WeWa-motie de partij niet ver genoeg ging en stemde tegen.