Afbeelding
Foto: Pixabay

D66 wil dat Waddinxveen regenbooggemeente wordt

Algemeen 448 keer gelezen

Waddinxveen – D66 wil dat het college zich sterk gaat maken voor de emancipatie van de lhbti-gemeenschap in Waddinxveen. Volgens fractievoorzitter Albert Grooten wordt dat ‘hoog tijd’. Hij zinspeelde woensdag 11 november bij de begrotingsraad op een motie waarin Waddinxveen gevraagd wordt een regenbooggemeente te worden.

Door Erik van Leeuwen

Onder meer Gouda, Zoetermeer en Alphen, maar ook buurgemeente Zuidplas sloten zich eerder al aan bij de rij van regenbooggemeenten in Nederland. Deze gemeenten zetten zich in voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (lhbti’s).

Grooten zei ‘getriggerd’ te zijn door gegevens uit de gezondheidsmonitor voor jeugd die begin juli werden gepubliceerd. “De Waddinxveense jeugd heeft relatief weinig begrip voor seksuele diversiteit”, citeerde hij uit het memo. “In vergelijking met de regio denken relatief weinig Waddinxveense jongeren dat een jongen of meisje die homo, lesbisch of biseksueel is, dat tegen iedereen op school eerlijk zou kunnen zeggen.” 

De cijfers van de gezondheidsmonitor laten zien dat dat percentage in twee jaar tijd is gezakt van twintig naar veertien procent.

Gevoelig
Grooten wilde daarom weten hoe het college daar aandacht aan gaat besteden. Wethouder Martijn Kortleven (PCW) liet weten dat in artikel 1 van de grondwet de gelijkheid van iedereen is geregeld en dat daarom geen behoefte bestaat voor extra beleid. “U weet ook dat dit punt gevoelig ligt in de gemeenteraad”, voegde hij eraan toe.

Volgens D66 is de emancipatie van mensen met een andere seksuele geaardheid zeer actueel. De partij had eerder op de avond al een vraag gesteld aan onderwijswethouder Brigitte Leferink of zij wist of er in Waddinxveen ook reformatorische scholen zijn die een verklaring - waarbij een andere seksuele geaardheid wordt afgewezen - eisen van ouders van nieuwe leerlingen. 

Dat onderwerp kwam afgelopen week landelijk in het nieuws na uitspraken van onderwijsminister Slob (die stelde dat scholen de grondwettelijke vrijheid hebben om dit te vragen, red.).

Een motie van D66 lijkt niet lang op zich te laten wachten. De VVD gaf al aan open te staan voor ondertekening.