Het plaatsen van de fijnstofmeters; ze hangen aan de gevels van 12 woningen.
Het plaatsen van de fijnstofmeters; ze hangen aan de gevels van 12 woningen. Foto: archief

CDA: plaats meetkits fijnstof ook op ‘worst case’-locaties

Algemeen Biomassacentrales

Waddinxveen - Het CDA vindt dat de conclusies die worden getrokken uit één jaar meting bij inwoners naar de concentratie fijnstof in Waddinxveen te voorbarig. Dat zei raadslid Frans Schwiebbe tijdens een vergadering in de commissie Ruimte en Infrastructuur. “De meting is niet betrouwbaar en zorgvuldig.”

Onlangs werd door de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) een rapport met resultaten gepresenteerd. Daarin kwam naar voren dat op geen enkele plek in Waddinxveen de concentratie fijnstof hoger is dan de wettelijke toegestane grens.

De resultaten komen van twaalf meetkits die bij inwoners zijn opgehangen. Het CDA twijfelt niet aan de betrouwbaarheid van de metingen, wel aan de conclusies die daaruit worden getrokken. “De testresultaten geven naar onze mening geen realistisch beeld van de werkelijke luchtkwaliteit in Waddinxveen, omdat niet alle vervuiling is gemeten en de meetkits niet op worstcase-locaties hangen”, reageerde Frans Schwiebbe. 

Zo konden de gevolgen van de brand aan de Wagro niet gemeten worden, omdat er geen fijnstofmeter in de buurt hing. Schwiebbe pleit daarom niet alleen voor uitbreiding van het aantal fijnstofmeters, maar ook voor een betere spreiding. “Dan krijg je een betrouwbaarder beeld.”

De ODMH had al aangekondigd het aantal fijnstofmeters uit te breiden. Critici van het luchtkwaliteitsonderzoek stellen dat de grote vervuilers in Waddinxveen buiten beschouwing blijven.