Lieneke Koenes en Huub Huijten gaan voor duurzaamheid en het klimaat. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Lieneke Koenes en Huub Huijten gaan voor duurzaamheid en het klimaat. (tekst en foto: Annette van den Berg)

Grootouders in Waddinxveen willen meer actie voor klimaat

Algemeen 522 keer gelezen

Waddinxveen- Als het om klimaat en duurzaamheid gaat, zijn er in de omliggende gemeenten meer initiatieven dan in Waddinxveen. Lieneke Koenes, Huub Huijten en andere Grootouders voor het Klimaat (een burgerbeweging, red.) hopen daar op korte termijn verandering in te brengen.

Waddinxveen staat op de 284ste plaats van de 342 gemeenten in Nederland als het om ecologie gaat in de Nationale Monitor Duurzame Gemeenten van het onderzoeksinstituut PON & Telos (2023). Koenes: “Het is dus niet alleen mijn gevoel. Waddinxveen heeft nog een slag te slaan op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Economisch doet de gemeente het juist erg goed (plaats 75).”
Huijten kan moeiteloos een lange rij acties in buurgemeenten opsommen: “Een energiecoöperatie in Bodegraven-Reeuwijk, een groeninspiratiebeurs in Alphen en Zuidplas en Gouda werden in 2021 uitgeroepen tot bij-vriendelijkste gemeenten.” Koenes vult aan: “In Waddinxveen zijn weinig initiatieven op dit vlak vanuit inwoners en de gemeente. Daar willen we graag verandering in brengen. Er gebeuren ook wel positieve dingen, maar er kan veel meer.”
Huijten is al langer betrokken bij acties van de landelijke burgerbeweging Grootouders voor het Klimaat. Het plan is om in Waddinxveen een plaatselijke afdeling op te richten en in actie te komen. In maart organiseerden Koenes en Huijten een eerste bijeenkomst. Zeven zestigplussers toonden toen belangstelling om mee te werken. Ook zij maken zich zorgen over de toekomst van hun kleinkinderen. Concrete actieplannen zijn er nog niet. Er zijn wel diverse ideeën: van een werkgroep die zich inzet voor meer biodiversiteit tot een informatiebijeenkomst over energietransitie. En van voorleesuurtjes uit kinderklimaatboeken tot workshops fermenteren of het inmaken van voedsel om voedselverspilling tegen te gaan of meedoen aan protestbijeenkomsten.
Maandag 6 mei om 15.30 uur is in de Waddinxveense bibliotheek een bijeenkomst van Grootouders voor het Klimaat om te bespreken welke initiatieven haalbaar zijn om de toekomst van Waddinxveen duurzamer en klimaatvriendelijker te maken. Meedenkers zijn welkom.