Sylvia Vink, fractievoorzitter van WeWa.
Sylvia Vink, fractievoorzitter van WeWa.

Raad is kritiek van WeWa beu

Algemeen 1.012 keer gelezen

Waddinxveen - Weerbaar Waddinxveen (WeWa) blijft kritiek houden op het college over het proces rondom de keuze voor een opvanglocatie van 195 vluchtelingen. Tegelijkertijd neemt in de raad de ergernis over die kritiek toe. 

Door Erik van Leeuwen

Oppositiepartij WeWa dreigde afgelopen week opnieuw met een motie van treurnis. Deze motie werd uiteindelijk niet ingediend door de driekoppige fractie van de lokale partij. Volgens fractievoorzitter Sylvia Vink is het proces op een aantal punten ‘nog erg onduidelijk’. “Het is voor ons onduidelijk hoe het participatie- en communicatieplan eruitziet en hoe inwoners en omwonenden van de vier locaties, waar de opvang mogelijk gaat komen, worden betrokken. Ook is het voor ons onduidelijk waar en hoe inwoners nog nieuwe locaties kunnen aandragen, want dat kon nog tot 1 mei”, aldus Vink.

Een deel van de gemeenteraad is de kritiek van WeWa beu, omdat de kritiek het vertrouwen van de samenleving in de lokale overheid aantast. 

“Er zijn aan het begin van het proces fouten gemaakt en daarom is het college opnieuw begonnen, maar dat wil niet zeggen dat alles fout blijft gaan. We hebben de indruk dat de aanpak van het college de juiste is”, zei CDA-fractievoorzitter Peter Besuijen eind vorige week in een reactie.

In de raad neemt de irritatie over de houding van WeWa toe. Zij verwijten de partij dat zij een slaatje probeert te slaan uit de situatie voor eigen electoraal gewin.

WeWa kwam in de gemeenteraad van woensdag 24 april onder vuur te liggen van het CDA, dat de kritiek van WeWa niet vond rijmen met de kritiek die de partij heeft over de communicatie en participatie. “U zei in de commissievergadering dat u voor een locatie bent omdat deze locatie de minste impact heeft. Dat staat haaks op wat u vindt van het communicatie- en participatieplan. Dat zou onzorgvuldig zijn verlopen. Waarom pleit u dan nu voor een locatie, terwijl er is afgesproken dat er nog meerdere locaties kunnen worden aangedragen”, vroeg raadslid Bastiënne Prins zich af. Vink ontkende dat ‘zij het zo gezegd heeft’. “We hebben een verschil van interpretatie.” 

Het college wil nog voor de zomer met een raadsvoorstel komen met een definitieve keuze voor een opvanglocatie. “In het plan van aanpak besteden we veel aandacht aan de informatievoorziening voor onze inwoners en omwonenden van de top vier-locaties”, zei wethouder Albert Kerssies.

Onlangs werd bekend dat Waddinxveen door de landelijke Spreidingswet niet 120, maar 195 vluchtelingen moet opvangen. De wethouder verzekerde dat dit aantal de komende twee jaar niet zal veranderen. Ook zei hij dat de opvang is gericht op 5 jaar. Het aantal woningen voor spoedzoekers, dat in de deal met het COA zit, blijft vooralsnog gelijk. Een motie van onafhankelijk raadslid Raiza Sattaur om het aantal plekken voor lokale woningzoekenden evenredig te verhogen met het aantal vluchtelingenplekken, kreeg onvoldoende steun. Het college was er geen voorstander van omdat voor de wethouder niet duidelijk is of daar wel behoefte aan is. Ook is nog onduidelijk wat de plaatsing van achttien spoedzoekers Waddinxveen gaat kosten.