Bert de Best, te midden van zijn selectie, aan het begin van het seizoen.
Bert de Best, te midden van zijn selectie, aan het begin van het seizoen. Foto: archief

Drie jaar is genoeg voor Bert de Best

Sport 377 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – De samenwerking tussen Be Fair en Bert de Best eindigt na dit seizoen. De trainer vindt drie jaar ‘de max’. “Be Fair is een fantastische club met fantastische mensen, maar ik wil niet dat ik achteraf moet zeggen dat het één seizoen te veel was”, verklaart hij zijn keuze te stoppen.

Door Erik van Leeuwen

De Best maakte afgelopen week voor de training zijn besluit aan de spelersgroep bekend. “De leden van de technische commissie, aan wie ik maandag mijn besluit al kenbaar had gemaakt, waren er ook bij. De jongens waren er wel even stil van. Ik heb daarna ook wat telefoontjes van jongens gekregen in de trant dat ze het jammer vinden. Ik deel dat gevoel, maar ik heb ook meteen gezegd: ik ben nog niet weg. Ik ben hier ook helemaal niet klaar.”

De Best is bezig aan zijn derde seizoen op sportpark ’t Suyt. Hij zegt dat hij lang over zijn toekomst heeft nagedacht en dat hij ook twijfelde. “Ik heb een prima gevoel bij de club nu en dat wil ik zo houden. Ik wil niet het risico nemen dat ik over mijn houdbaarheidsdatum ga. Over het algemeen is voor een trainer drie seizoenen de grens.”

De Best werkte voor veel clubs in vooral de Haagse regio. Alleen bij Semper Altius in Rijswijk was hij langer dan drie seizoenen werkzaam. “Ik heb het nog steeds prima naar mijn zin bij Be Fair, maar dat is geen garantie dat dat volgend seizoen ook nog zo is. Weet je, ik denk dat het ook goed voor een team is dat er om de drie jaar een ander komt. Iedere trainer heeft zijn eigen aanpak.”

Cultuur
De Best moest aanvankelijk flink wennen aan de cultuur bij de club. “Ik was de Haagse regio gewend en daar zijn de mensen directer, recht voor z’n raap. Ik heb gemerkt dat dat in het Groene Hart anders is. Ik denk ook dat de spelers flink aan mijn benadering moesten wennen. Ik zeg waar het op staat en noem man en paard. Slecht is slecht, maar goed is bij mij ook goed. Dit is een spelersgroep met prima jongens. Ik kan met iedere speler goed door een deur. Er is geen incident geweest.”

De Zoetermeerder werd in zijn eerste seizoen tweede met Be Fair in de derde klasse. In de nacompetitie werden de Waddinxveners door Docos uitgeschakeld in de penaltyserie. Vorig seizoen stond Be Fair zevende toen de competitie vanwege het coronavirus werd gestaakt. “Eigenlijk was het seizoen getekend door één wedstrijd: Sporting Leiden-uit. We kregen daar negen gele en twee rode kaarten van een scheidsrechter die helemaal de weg kwijt was. Die kaartenlast achtervolgde ons het hele seizoen. Elke wedstrijd waren er wel twee of drie spelers geschorst.”

Dit seizoen speelde de ploeg van De Best vier wedstrijden, waarvan er één werd gewonnen. “De start was niet geweldig, maar ik heb er alle vertrouwen in dat, als we weer mogen voetballen, snel de weg omhoog kunnen vinden. Ik ben hier nog niet klaar en zeker niet met de spelers. Het is even de vraag in welke vorm de competitie straks wordt gespeeld, maar deze ploeg heeft de potentie om voor een prijs te spelen.”