Afbeelding

Provincie Zuid-Holland sluit 2023 af met een positief resultaat van ruim 36 miljoen euro

Algemeen 261 keer gelezen

Regio - De provincie Zuid-Holland heeft het jaar 2023 afgesloten met een positief resultaat van 36,2 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening.

Het eigen vermogen is toegenomen en daarvan is bijna 230 miljoen euro nog niet bestemd. Zuid-Holland lijkt voldoende in staat om eventuele tegenvallers op te vangen. In de komende jaren wordt hiervan 150 miljoen euro ingezet voor ambities uit het coalitieakkoord. 

Wel heeft de provincie op termijn een opgave om de begroting sluitend te houden. ‘Omdat de rente op schulden stijgt, is het goed nieuws dat de provincie deels schulden heeft afgelost. Daarmee wordt de druk op de financiën minder’, aldus gedeputeerde van Financiën Mariëtte Van Leeuwen. Ze geeft wel een winstwaarschuwing: “We zijn tevreden met het resultaat en toch moeten we scherp aan de wind blijven zeilen. De provincie Zuid-Holland loopt al sinds jaar en dag miljoenen mis uit het provinciefonds door een eerder gemaakte ongecorrigeerde rekenfout. De correctie wordt verwacht met het vaststellen van een nieuwe verdeling van het provinciefonds, die meermaals op de lange baan is geschoven en waarover tot op de dag van vandaag geen zekerheid is.” 

Provincies zijn voor hun inkomsten afhankelijk van het geld dat zij ontvangen uit het provinciefonds en de inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting. De val van het kabinet en de verkiezingen zorgden voor onduidelijkheid op een aantal grote opgaven waarvoor de provincie aan de lat staat. Bij deze opgaven rond bijvoorbeeld natuur, water en landbouw is de provincie afhankelijk van voldoende geld en helderheid over wetten en regels vanuit het Rijk. Ondanks alle onzekerheden is het, volgens de provincie gelukt om Zuid-Holland bereikbaarder, duurzamer, concurrerender, veiliger en gezonder te maken. Zo is
de provincie nauwer gaan samenwerken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel is het verder terugdringen van de uitstoot van gevaarlijke stoffen.

Om de woningnood op te lossen is fors ingezet op het vergroten van de woningvoorraad. De provincie zegt er trots op te zijn dat er bijna 21.000 woningen zijn toegevoegd. Wat natuur betreft is vorig jaar hard gewerkt aan de natuurdoelanalyses voor alle Natura 2000-gebieden. Daarnaast werd de Energieraad opgericht. Deze monitort de netcongestie.

Voor komend jaar zijn de realisatiekracht en de uitvoerbaarheid van beleid wederom twee punten van aandacht waarop aanvullende acties op worden uitgezet. Gedeputeerde Van Leeuwen: “De provincie doet het al goed en toch kan het altijd beter. De balans tussen ambitie en realisme heeft de voortdurende aandacht.”