De locatie aan de Peter Zuidlaan waar nu nog voormalige schoolgebouwen staan.
De locatie aan de Peter Zuidlaan waar nu nog voormalige schoolgebouwen staan. Foto: Erik van Leeuwen

CPO De Vrijheid wil de ruimte

Algemeen 1.651 keer gelezen

Waddinxveen – Als het aan de initiatiefnemers van het Collectief Particulier Onderschap (CPO) De Vrijheid ligt, wordt op de plaats van het scholencomplex aan de Peter Zuidlaan en Johannes Postlaan ruimte gemaakt voor een ouderenproject. De gemeenteraad ziet het wel zitten, inwoners ook. Het wachten is op de gemeente.

Erik van Leeuwen

Arie de Kwaadsteniet, één van de drie initiatiefnemers van het project, pakt het ontwerp er even bij. “Dit is een eerste schets die we de architect hebben laten maken.” Op de tekening staan 23 appartementen ingetekend, verspreid over een aantal woonblokken, en een kleine 25 grondgebonden woningen. Een soort hofje. “Het is maar een eerste idee, wat er kan hangt helemaal af van welke ruimte we krijgen van de gemeente.” “Het is in elk geval een prima locatie in de buurt van basisvoorzieningen”, vult Henk de Goeij aan.

Ongeveer twee maanden geleden werd de kopersvereniging opgericht. “Daarmee hebben we juridische entiteit”, zegt De Kwaadsteniet. Inmiddels heeft de vereniging twintig leden. “Dat zijn mensen die brood zien in het project, daarnaast zijn er nog veel geïnteresseerden”, weet De Goeij. Dat geïnteresseerden nog even de kat uit de boom kijken, vindt De Goeij niet vreemd. “Er zijn nog veel onzekerheden. Het is nog helemaal niet zeker of we kunnen bouwen en als we groen licht krijgen is het de vraag voor welke grondprijs." 

De initiatiefnemers weten zich inmiddels gesteund door de gemeenteraad, die net voor de zomervakantie een motie aannam waarin het college werd opgeroepen om te onderzoeken of aan de Peter Zuidlaan en Johannes Postlaan plaats kan worden gemaakt voor CPO De Vrijheid. “Dat is een belangrijke stap”, meent De Kwaadsteniet.

Vorige week zaten de initiatiefnemers om de tafel met wethouder Atzema. “Dat was geen onprettig gesprek, maar zij liet wel weten dat de gemeente nog niet heeft bepaald wat er met het gebied gaat gebeuren. De voorwaarden zijn nog niet bekend.” Het totale gebied omvat één hectare. De Goeij: “Het zou ook nog kunnen dat wij een gedeelte krijgen om op te bouwen.”

Wachten en geduld uitoefenen is De Kwaadsteniet wel gewend. Als voormalig projectontwikkelaar stortte hij zich eerder op appartementencomplex Parkstaete in Triangel. Ook dat werd onder CPO-paraplu gerealiseerd. “Je kunt dit project daarmee vergelijken maar wel met de aantekening dat we aan de Peter Zuidlaan en Johannes Postlaan woningen willen realiseren voor een andere doelgroep”, benadrukt hij.

Dikke portemonnee
PvdA/GroenLinks was als enige raadsfractie minder enthousiast over het CPO-initiatief aan de Peter Zuidlaan, omdat alleen Waddinxveners met een goedgevulde portemonnee in aanmerking zouden komen. Ook zou de fractie graag zien dat starters meer worden betrokken bij het project.

De Goeij: “Ik sprak afgelopen week nog twee mensen. Eén mevrouw zocht een appartement en kon die in haar prijsklasse niet vinden in Waddinxveen. Ze gaat nu naar Gouda. Een stel gaat om dezelfde reden naar Alphen. Voor de doorstroming op de woningmarkt zou dit project goed zijn, want kopers laten eengezinswoningen achter die door jongere gezinnen kan worden ingenomen.”

Hoewel het Collectief Particulier Ondernemerschap al een tijdje geleden haar intrede deed, worden relatief maar weinig CPO’s daadwerkelijk ontwikkeld. Het zit volgens De Kwaadsteniet nog niet tussen de oren bij overheden. 

“In de provincie Zuid-Holland wordt er nu nadrukkelijk naar gekeken, maar in Noord-Brabant en Gelderland zijn de subsidiepotjes fors groter. Toen wij Parkstaete gingen bouwen, kregen wij van de provincie nog een subsidie waarmee wij een groot deel van de voorbereidingskosten konden dekken. Normaal ligt dat risico bij de projectontwikkelaar. Niet iedereen heeft het geld om mee te betalen aan de voorbereidingskosten. Daarnaast zijn banken huiverig om ouderen tijdelijke leningen te verstrekken.”

De Kwaadsteniet hoopt dat de houding van overheden en banken anders wordt. “Er is wat durf en lef nodig. Wij zijn er klaar voor. Dit is een prachtige kans.”