Logo hartvanwaddinxveen.nl
In Waddinxveen geldt voorlopig geen algeheel vuurwerkverbod.
In Waddinxveen geldt voorlopig geen algeheel vuurwerkverbod. (Foto: archief HvH)
Vuurwerkverbod

Algeheel vuurwerkverbod in Waddinxveen van de baan: 'Niet realistisch'

  •   625 keer gelezen

Waddinxveen - Er mag rond de jaarwisseling in Waddinxveen wél vuurwerk worden afgestoken, met uitzondering van knal- en illegaal vuurwerk en vuurpijlen. Er komen ook meer vuurwerkvrije zones. Met dit advies kwam burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis vorige week naar de gemeenteraad.

Door Erik van Leeuwen

De gemeenteraad had het college gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke verboden voor het afsteken van vuurwerk. Aanleiding waren de ongeregeldheden rond de afgelopen jaarwisseling. 

Waddinxveen lift voor de komende jaarwisseling mee op het landelijke verbod op knal- en illegaal vuurwerk. Een stap verder wil Nieuwenhuis nog niet gaan. “Alhoewel ik als burgemeester goed zou kunnen leven met een algeheel vuurwerkverbod, lijkt het me niet realistisch om dat op dit moment voor Waddinxveen te bepleiten”, schrijft hij in een mail aan de raad. 

“Zoals het er nu naar uitziet, zullen ook de omliggende gemeenten deze keuze niet maken. Daarmee wijken we af van het landelijke beleid, trekken we als regio niet eenduidig op en creëren we een situatie die lokaal niet te handhaven is.” 

Mocht het in Waddinxveen komen tot een algeheel verbod, dan is dat wat Nieuwenhuis betreft alleen mogelijk 'door daar met elkaar als samenleving naartoe te groeien'. "Dat doen we door landelijk beleid te volgen en niet door zaken lokaal te forceren." 

Nieuwenhuis houdt wel de mogelijkheid open om méér vuurwerkvrije zones in te stellen, zoals de afgelopen jaren ook al is gebeurd bij kinderboerderij Dierendal. Inwoners kunnen zich met de buurt aanmelden voor zo’n zone. 

Gros van de raad overtuigd
PCW'er Jannes Berghout, raadslid en initiatiefnemer van de vuurwerkmotie, kon zich wel vinden in het advies van het college. “Het is geheel in de lijn van PCW”, zei hij.

Een algeheel verbod is niet te handhaven, juist omdat vuurwerk nog wel verkócht mag worden. Het gros van de raad kon zich vinden in het advies. 

In januari was alleen PvdA/GroenLinks een uitgesproken voorstander van een algeheel vuurwerkverbod. Dat ging de andere fracties te ver. Berghout: “Op deze manier kan iedereen zijn feestje blijven vieren en lijden de goeden niet onder de kwaden.”

Meer berichten