Logo hartvanwaddinxveen.nl
Burgemeester Nieuwenhuis wil een vuurwerkverbod, ook in Waddinxveen. (foto en tekst: Nicole Lamers)
Burgemeester Nieuwenhuis wil een vuurwerkverbod, ook in Waddinxveen. (foto en tekst: Nicole Lamers)

Nieuwenhuis: 'Geen vuurwerk volgend jaar in Waddinxveen'

  •   1295 keer gelezen

Waddinxveen - Als het aan burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis ligt, wordt volgend jaar geen vuurwerk meer afgestoken in Waddinxveen door consumenten. "Als het gaat zoals de jaarwisseling 2019/2020 is verlopen, ben ik voorstander van een algeheel vuurwerkverbod."

Hij sprak deze woorden uit tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente die op woensdag 8 januari werd gehouden in kindcentrum Groenoord.

In Waddinxveen kwam er een speciaal peloton van de Mobiele Eenheid op oudejaarsdag aan te pas om orde op zaken te stellen in de wijk Zuidplas. Tientallen personen zouden, volgens de politie, met vuurwerk hebben gegooid en de confrontatie zijn aangegaan, ook zou er een soort bom met purschuim zijn gegooid waardoor het plein van de Kardinaal Alfrinkschool flink beschadigde.

"En wat nog erger is, vlak daarbij was een kinderdagverblijf open en in bedrijf. Dat hoorde ik ook pas later", vertelt een boze burgemeester. "Als dit de toekomst is; winkelend publiek intimideren, zwaar vuurwerk afsteken bij een kinderdagverblijf, geweld gebruiken tegen onze hulpverleners, dan is mijn besluit helder. Een algeheel vuurwerkverbod."
Hij schaart zich hiermee achter de burgemeester van Alphen, Liesbeth Spies, die in de eerste week na de jaarwisseling als voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters liet weten dat er wat haar betreft een landelijk verbod moet komen op het afsteken van knalvuurwerk en pijlen. Nieuwenhuis gaat nog een stapje verder: "Van mij mag er een verbod komen op al het vuurwerk voor consumenten. Ik denk dat het anders niet te handhaven is."

Ook Nieuwenhuis hoopt dat de landelijke politiek zijn verantwoording neemt. "Om dit als enige gemeente te doen, heeft weinig zin. Mocht er geen landelijk vuurwerkverbod komen, is het wellicht nog wel mogelijk dat de gemeenten in het Groene Hart zich bundelen. En ik ben benieuwd naar wat de raad doet. De mogelijkheid bestaat ook dat men pleit voor een centraal (gecontroleerd) vuurwerk. We gaan het zien."

Meer berichten