Vuurwerkshow Waddinxveen. (archieffoto Bart Jansen, tekst Erik van Leeuwen)
Vuurwerkshow Waddinxveen. (archieffoto Bart Jansen, tekst Erik van Leeuwen) Foto: Bart Jansen

Gemeenteraad broedt op een motie over vuurwerkverbod

Algemeen Vuurwerkverbod 209 keer gelezen

Waddinxveen - De gemeenteraad steunt burgemeester Nieuwenhuis in het voornemen om in Waddinxveen in de toekomst een vuurwerkverbod in te stellen. Aanleiding daarvoor zijn de ernstige incidenten op oudejaarsdag in de wijk Zuidplas.

PvdA/GroenLinks-voorzitter Halvard Jan Hettema liet tijdens een gecombineerde commissievergadering dinsdagavond 14 januari weten dat de gemeenteraad 'broedt' op een motie. Hij zei niet of het gaat om een beperkt of een geheel vuurwerkverbod. "De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel", wees hij naar de landelijke politiek.

Nu ook de VVD een verbod steunt, is er in de Tweede Kamer een meerderheid voor. "Met onze motie willen we een signaal afgeven richting de Waddinxveense samenleving. Wat er tijdens de jaarwisseling is gebeurd, kan écht niet. Dit tolereren wij niet."

De partijen in de raad verschillen van mening of er een beperkt of algeheel vuurverbod moet komen. Zo vindt de PCW dat 'de goeden niet onder de kwaden moeten lijden'. Raadslid Jannes Berghout vindt een verbod op al het vuurwerk daarom te ver gaan. "We zijn voorstander van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar siervuurwerk moet kunnen blijven. Dat ligt in de lijn met het voorstel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid."

Niet overhaasten
Hij vindt bovendien dat er geen overhaaste besluiten genomen moeten worden. "Laten we eerst de plannen van het kabinet afwachten, die zeer waarschijnlijk in februari komen. Vervolgens kunnen we hier zien hoe we ons beleid daarop aanpassen. We moeten voorkomen dat we in de situatie komen dat wij het vuurwerk verbieden, maar dat het nog wel verkocht mag worden."

Naast burgemeester Nieuwenhuis spraken ook diverse woordvoerders nogmaals hun afschuw uit over de overlast die door toedoen van zwaar vuurwerk ontstond. Een aantal partijen had vragen over de informatievoorziening. Die was volgens hen summier.

"Als burgemeester is het niet gebruikelijk om tijdens crisissituaties raadsleden op de hoogte te stellen", reageerde Nieuwenhuis. "De informatievoorziening loopt via de socialemediakanalen van de politie."