Afbeelding
Foto: Bart Jansen

Vuurwerk oud en nieuw straks misschien verleden tijd: college onderzoekt verbod

Politiek Vuurwerkverbod 322 keer gelezen

Waddinxveen – Het college gaat op verzoek van de gemeenteraad onderzoek doen naar de haalbaarheid van een gedeeltelijk dan wel geheel vuurwerkverbod in Waddinxveen. Het is de bedoeling dat uiterlijk april een besluit wordt genomen.

Door Erik van Leeuwen

De vernielingen en ongeregeldheden bij de afgelopen jaarwisseling in de wijk Zuidplas hebben de roep om een vuurwerkverbod aangewakkerd. Alle partijen in de raad zijn inmiddels voor een vorm van een verbod.

Zij vinden dat het klaar moet zijn met bedreigingen, overlast en de schade die vuurwerk veroorzaakt. “Oud en nieuw moet een leuk feest zijn, maar dat was het in Waddinxveen niet meer“, aldus Raymond Boer van de VVD. Helma Schippers van Weerbaar Waddinxveen (WeWa) waande zich tijdens de jaarwisseling in een oorlogsgebied. “Het leek wel Syrië.”

PvdA/GroenLinks gaf nog een andere reden om een algeheel vuurverbod in te stellen: de toenemende zorg om het milieu. “De hoeveelheid fijnstof bereikte vlak na twaalf uur ‘s nachts in het nieuwe jaar een piek, waarbij meer dan het dertigvoudige aan fijnstof de lucht werd ingejaagd. Fijn als je COPD (verzamelnaam voor aandoeningen aan de longen waarbij men het benauwd krijgt, red.) hebt”, stelde fractievoorzitter Halvard Jan Hettema.

De raad en ook burgemeester Nieuwenhuis, die verantwoordelijk is voor veiligheid, zijn op zoek naar een juiste balans tussen verbod en handhaving. De rigoureuze maatregel om vuurwerk volledig te verbieden ging het gros te ver. Getwijfeld wordt aan de handhaafbaarheid ervan. Bovendien willen de lokale partijen wachten op een besluit vanuit Den Haag.

Reacties van de partijen
Een te snel besluit in Waddinxveen zou de uitvoering daarvan kunnen ondermijnen. “Stel, er mag wel vuurwerk verkocht worden, maar niet worden afgestoken. Zo’n verbod is voor de politie nauwelijks te handhaven”, aldus Jannes Berghout van PCW.

Zijn partij is voorstander van een gedeeltelijk vuurwerkverbod waarbij vuurpijlen en knalvuurwerk in de ban worden gedaan. Siervuurwerk moet wel kunnen. Berghout: “Dan kunnen de inwoners die geen kwaad in de zin hebben, toch een mooie traditie voortzetten.”

Zo denkt het CDA er ook over. Bastienne Prins wil ook de goeden niet laten lijden onder de kwaden. Zij pleitte bovendien voor een feest voor de jeugd. Nieuwenhuis zei daar nog helemaal niet aan toe te zijn. “De politie is nog hard bezig om alle strafbare feiten in kaart te brengen. Komende tijd wordt duidelijk of er sancties volgen. Dat willen we eerst afhandelen met de raddraaiers.”

Helma Schippers (WeWa) zag een feestje wel zitten. “Een vuurwerkshow aan de Nesse, langs de Gouwe. Prima, maar dat kost wel geld. Ik vind niet dat de gemeente dat moet bekostigen. Dat zal van de ondernemers moeten komen.”

Ver voor de zomer moet het besluit zijn genomen. Nieuwenhuis: “De winkels die vuurwerk verkopen mogen niet te lang in onzekerheid worden gelaten.”