Waddinxveen stapt mogelijk uit grondbank
Logo hartvanwaddinxveen.nl
In de Zuidplaspolder is het nieuwe dorp van buurgemeente Zuidplas gepland.
In de Zuidplaspolder is het nieuwe dorp van buurgemeente Zuidplas gepland. (Foto: Erik van Leeuwen)
Woningbouw Zuidplaspolder

Waddinxveen stapt mogelijk uit grondbank

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Het college en de gemeenteraad maken zich grote zorgen over de ontwikkeling van het nieuwe dorp in Zuidplas. Eind deze maand staat er een besloten spoedberaad op het programma met wethouder Martin Kraaijestein en vertegenwoordigers van alle partijen.

Door Erik van Leeuwen

De leden van het college en de raad zijn met name ongerust over de financiële gevolgen. Die zorgen waren er al, maar zijn versterkt door de onzekerheden die gepaard gaan met het coronavirus. De raad wil graag dat er een brede risicoanalyse wordt gemaakt. “Met meerdere scenario’s”, aldus Albert Kerssies (PCW). “We willen weten waar we aan toe zijn.”

Er staan bij de ontwikkeling van het middengebied van de Zuidplaspolder, dat ligt op het grondgebied van buurgemeente Zuidplas, miljoenen op het spel. In 2004 werd de grondbank opgericht met als doel gronden te verwerven in het gebied om invulling te geven aan de grote woningbouwopgave. Destijds werd uitgegaan van vijfentwintigduizend nieuwe woningen. De financiële crisis zette in 2008 echter al een streep door deze plannen.

Waddinxveen was één van de gemeenten die verplicht werden om bij te dragen aan de grondbank. Hoewel het relatief gaat om een klein percentage (Waddinxveen heeft maar een aandeel van 5 procent), gaat het om fikse bedragen. Tot twee jaar geleden was het waardeverlies van de grond 21 miljoen euro in totaal. 

Inmiddels is, mede door aanpassing van de plannen, dat verlies teruggebracht tot 11 miljoen euro. Wethouder Martin Kraaijestein, die regelmatig aanschuift voor overleg met de partners in de grondbank, zei in de raadsvergadering van woensdag 10 juni dat het proces lastig is. “En Zuidplas heeft ook zo zijn ideeën over hoe het dorp eruit moet zien.” 

De buurgemeente wil bouwen, maar onder voorwaarden dat het dorpse karakter wordt behouden. Daardoor komt het aantal woningen niet in de buurt van de vijfentwintigduizend van 2004. Meer dan tienduizend woningen zullen er zeker niet komen.

Vertrouwelijke mail
“Er zijn nieuwe ontwikkelingen”, zei Kraaijestein, die hiermee de indruk gaf dat die ontwikkelingen financieel gezien niet florissant voor Waddinxveen gaan uitpakken. Het feit dat hij de raad in een vertrouwelijke mail op de hoogte stelde en voorstelde snel te overleggen, duidt erop dat hij zich zorgen maakt om grote financiële risico’s.

Dat zou verklaren waarom in de regio het gerucht gaat dat Waddinxveen een vertrek uit de grondbank overweegt. In de raad werd daar ook al eerder op gezinspeeld. Een onderzoek zal moeten uitwijzen of dat slim is en onder welke voorwaarden dat moet gebeuren.

Meer berichten