Daan Roosegaarde en politica Gerdi Verbeet bij Levenslicht in december 2019.
Daan Roosegaarde en politica Gerdi Verbeet bij Levenslicht in december 2019. Marco de Swart

Holocaustmonument deels naar Waddinxveen

Algemeen 75 jaar vrijheid 380 keer gelezen

Rotterdam/Waddinxveen - Nadat donderdag 16 januari het monument Levenslicht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust in Rotterdam werd onthuld, komt een deel van de 104.000 lichtgevende stenen waaruit het monument bestaat, naar Waddinxveen.

Elk jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Dit jaar is het op 27 januari 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, liet Nationaal Comité 4 en 5 mei kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde die voorheen met zijn bedrijf gevestigd was in Waddinxveen en nu in Rotterdam, een tijdelijk lichtmonument ontwerpen.

Roosegaarde en zijn team lieten zich daarbij inspireren door de Joodse herdenkingstraditie en de Roma- en Sinticultuur waar stenen belangrijk zijn. Voor ieder van de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust is in het kunstwerk Levenslicht een in het donker oplichtende herdenkingssteen verwerkt.

Na de landelijke onthulling wordt in 170 gemeenten een deel van de stenen tentoongesteld. Ook Waddinxveen staat aangevinkt op de site van het Nationaal Comité.