Gemaal Abraham Kroes in Moordrecht. (foto: HHSK)
Gemaal Abraham Kroes in Moordrecht. (foto: HHSK)

Activiteiten in de Week van Ons Water

Algemeen 442 keer gelezen

Regio - De ‘Week van ons water’ van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard duurt nog tot en met zondag 12 mei. Er kan een bezoek worden gebracht aan verschillende locaties in het werkgebied van het hoogheemraadschap.

Op zaterdag 11 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag en zijn de deuren geopend van een aantal gemalen en molens om eens een kijkje te kunnen nemen. De Eendrachtsmolen aan Rottekade 1 in Zevenhuizen is bijvoorbeeld open, van 10.00 tot 16.00 uur. 

Rondleidingen gemalen
Op dezelfde dag, 11 mei, is er een open dag en worden er rondleidingen gegeven bij gemaal Abraham Kroes in Moordrecht. Het is een uniek polder- en boezemgemaal, nergens anders in Nederland staat een gemaal dat in één gebouw zowel het water vanuit de polder als uit de boezem (de Ringvaart) naar de rivier pompt. En het verschil tussen het waterpeil in de polder en de rivier is nergens in Nederland zo groot als hier: tussen de 6,5 tot ruim 9 meter, afhankelijk van wind en het getij in de Hollandsche IJssel.

Aanmelden voor een rondleiding kan via www.hhsk.nl/weekvanonswater. Het gemaal is open van 10.00 tot 16.00 uur. Rondleidingen (gratis) vinden plaats om 11.00 uur, om 13.00 uur en om 15.00 uur, locatie: Schielands Hoge Zeedijk West 5 in Moordrecht.

Ook is het op zaterdag 11 mei open dag en worden er rondleidingen gegeven bij gemaal Schilthuis. Dit gemaal op het Oostplein kan zo’n 1.300.000 liter water per minuut uit de Rotte naar de Nieuwe Maas pompen. Het gemaal zou in 2 minuten een Olympisch zwembad kunnen leegpompen. Aanmelden voor een rondleiding door dit gemaal via www.hhsk.nl/weekvanonswater, open van 10.00 tot 16.00 uur en de gratis rondleidingen zijn om 11.00 uur, om 13.00 uur en om 15.00 uur, aan Oostplein 291 in Rotterdam.
Poldermuseum
Ook is zaterdag 11 mei open: het gemaal Hooge Boezem in Haastrecht. Dit 150 jaar oude gemaal is inmiddels ingericht als poldermuseum met diverse tentoonstellingen. Vrijwilligers bieden rondleidingen aan. Meer informatie via www.gemaalhaastrecht.nl.

Tentoonstelling
Ook open is zaterdag 11 mei het Beijerinckgemaal in Capelle aan den IJssel. In dit gemaal heeft de Historische Vereniging Capelle een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis en over de naamgever van het gemaal. Het is het oudste nog werkende elektrische gemaal van Nederland. Tijd: van 13.00 uur tot 16.00 uur aan de Bermweg 13 in Capelle aan den IJssel.