Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het voormalige gemeentehuis. (archieffoto Hart van Holland)
Het voormalige gemeentehuis. (archieffoto Hart van Holland) (Foto: )

'Toename diefstal, maar dit dorp blijft veilige woonplaats'

  •   263 keer gelezen

Waddinxveen - In Waddinxveen zijn het afgelopen jaar, in 2019, meer auto's en fietsen gestolen dan het jaar ervoor, maar volgens teamchef van de politie Peter Wijnen 'blijft Waddinxveen een veilige gemeente om in te wonen'.

"Het kan jaarlijks wel eens verschillen op welk vlak een toe- of afname is te zien, maar over de hele linie genomen is Waddinxveen een veilige gemeente om in te wonen en te werken", zei Wijnen bij de presentatie van de jaarcijfers van de politie. Een complete lijst inclusief drugsdelicten, ontdekte wietplantages en gepleegde misdrijven is nog niet openbaar, maar een paar cijfers wilde de politie wel al delen.

Zo is het aantal woninginbraken (en pogingen tot) verder afgenomen. Was enkele jaren geleden nog een enorme piek te zien in Waddinxveen, na het oprollen van een bende is dit sterk afgenomen en die trend zet zich voort (59 inbraken in 2019 tegen 72 inbraken in 2018). Volgens Wijnen is er wel weer zicht op een verdachte, maar meer kan hij daar nu niet over zeggen.

Vorig jaar zijn wel meer auto's ontvreemd en opvallend veel fietsen (94 in 2019 tegen 56 in 2018). Volgens Wijnen verdwenen er vooral veel stalen rossen bij 't Gouweplein en bij treinstation Waddinxveen-Centraal. "Het gaat om mensen die een fiets 'lenen' om gewoon van A naar B te kunnen, maar we hebben ook iemand aangehouden die 12 gestolen fietsen in zijn schuur had staan en waar echt sprake was van een handeltje. We hebben gebruik gemaakt van een lokfiets om mensen in de val te laten lopen."

Ook het aantal inbraken bij bedrijven is ietwat gestegen ten opzichte van 2018 (toen 40, in 2019 waren het er 44). Wijnen zelf heeft in het voormalige gemeentehuis twee dieven van koper op heterdaad weten te betrappen. In het afgelopen jaar waren er drie opvallende overvallen die Wijnen nog even noemt: bij de pizzeria aan het Koningin Wilhelminaplein, een poging tot het overvallen van een geldtransportwagen en een verwarde persoon die riep 'dit is een overval'.

Meer berichten