Logo hartvanwaddinxveen.nl
PraatPaal

Dag burgervader, dag

  •   73 keer gelezen

Zijn we niet allemaal kinderen van Kats, burgervader van Zuidplas? Die tuttige troetelnamen duiken hooguit op in columnpjes als deze, voor de woordvariatie. Voor Gert-Jan Kats mogen wij zulke bestuurlijke bijnamen nog maar kort gebruiken. Onze eerste burger wordt in 2019 burgemeester van Veenendaal. Een nieuwe uitdaging na acht jaar Zuidplas. Van harte!
Als je politiek met voetbal wil vergelijken – dat kan best, omdat a) je tegenstander van nu straks je ploegmaat kan zijn en b) iedereen denkt er verstand van te hebben – dan is Kats de Björn Kuipers van Zuidplas. Staand boven de partijen houdt hij spelersemoties in toom opdat er gestreden kan worden zonder (al te veel) geschreeuw en gescheld.
Kats kwam hier om vier dorpen aan elkaar te smeden als schakels aan zijn ambtsketen. Ga er maar aan staan. Wat de boer niet kent dat vreet 'ie niet en wat de smid niet zint dat smeedt 'ie niet.
Ik ben min of meer met Kats opgegroeid. In 2010 ontstond de gemeente Zuidplas, met Kats als eerste burger, en begon ik te werken voor de krant. De burgemeester zag ik regelmatig gemeenteraden voorzitten of dorpsfeesten openen.
Op dorpsfeesten droegen Kats en ik ons ambt om ons nek: hij zijn keten, ik een fototoestel. Hij droeg haar altijd al met meer glans, vond ik – gelukkig voor mij bestaat er Photoshop. Als ik nog over dorp struinde voor een foto of citaat zag ik de burgemeester vaak lopen, soms met een van zijn kinderen maar zonder keten. Voorbij het plichtmatige nieuwsgierig naar zijn gemeente. Zoveel verschilt de burgemeester niet van de journalist.
Mede onder invloed van Kats veranderde mijn voorstelling van gemeentepolitiek. Toen ik begon snapte ik geen jota van de perspectievennota en kon ik geen chocola maken van ODMH-zaken. Gaandeweg leerde ik. Als vergadervoorzitter liet Kats zien dat orde houden humor en scherpte niet uitsluit. Ook in de raadszaal smeedde hij gemeenschappelijkheid.
"Dat is z'n taak!" Jazeker, maar die vervulde hij met flair.
Hoewel autodidacte mediadeskundigen vinden dat mediafiguren als ik slechts kinderfeesten willen verpesten en complotten willen smeden, was juist het smeden van compromissen wat ik bewonderde aan de burgemeester. Misschien maakt dat mij een slecht columnist of verslaggever, maar ik zag Kats vaak doen wat ik ook wil: bouwen aan gemeenschappelijkheid zonder gezapig te worden. Vrij naar Stef Bos kun je zeggen: "Burgervader, ik lijk steeds meer op jou."*
Wethouders en gemeentesecretarissen gingen – Kats bleef. Tot 2019. Over een maand is hij hier niet langer eerste burger. Maar hij blijft de eerste Zuidplasser. We zien hem, in wat voor (bestuurlijke) hoedanigheid dan ook, vast nog wel eens terug. Feit is: je kunt de man wel uit Zuidplas halen, maar Zuidplas niet uit de man.

* Noot voor de redactie: dit is niet alvast mijn sollicitatie voor de toekomstige, gekozen burgemeesterspositie. Ik blijf lezers gewoon bestoken met meninkjes en smeed helemaal niks.

Meer berichten