Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Be Fair krijgt er bijna elk jaar een nieuw meisjesteam bij.</p>

Be Fair krijgt er bijna elk jaar een nieuw meisjesteam bij.

Be Fair heeft meisjesvoetbal allang omarmd

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Waddinxveen – Het meisjesvoetbal bij Be Fair maakte de afgelopen jaren een grote groei door. Daardoor staat er bij de club een stevig fundament. Tijd om door te pakken, vindt Be Fair.

Door Erik van Leeuwen

De meisjes onder zeventien jaar beleven een zware zaterdag. Excelsior is te gast en dat betekent dat de Be Fair-meiden alles uit de kast moeten halen om niet overklast te worden. Met een geweldige dosis werklust lukte dat in het eerste gedeelte van de eerste helft uitstekend. Sterker, Be Fair neemt verrassend en tot ieders verrassing een 2-0 voorsprong tegen de Rotterdamse meisjestalenten.

Die geven daarna echter vol gas en voor rust is de achterstand omgebogen in een 5-2 voorsprong. Na de pauze ontrolt zich een kat-en-muisspelletje, waarbij kat Excelsior de muis Be Fair oppeuzelt. 

Elftalleider Marleen van Elven staat er halverwege de tweede helft, die met 0-9 verloren wordt, wat beduusd bij. “Dit zijn onze meiden niet gewend”, zegt ze. “Excelsior speelt in een landelijke divisie, wij kunnen ons nog geen echte hoofdklasser noemen, want we hebben op dat niveau nog nooit gespeeld. Voor de lockdown speelden we in de eerste klasse, wonnen we weliswaar alles dik, maar of we hoofdklassewaardig zijn, hebben we niet kunnen bewijzen.”

De MO17 is één van zes meisjesteams die Be Fair afgelopen seizoen op de been bracht. Daarnaast heeft de club een goed gevuld vrouwenteam. “We krijgen er elk jaar bijna één team bij”, reageert Rocco Geers, jeugdvoorzitter én tijdelijk meisjescoördinator (‘We hebben al een nieuwe voor het nieuwe seizoen, maar die hou ik nog even achter de coulissen’).

Geers stond zelf jaren geleden aan de wieg van het meisjesvoetbal, dat nu lijkt te floreren op sportpark ’t Suyt. “Mijn dochter is in 2009 gaan voetballen bij Be Fair”, kijkt hij terug. “Er waren geen meisjesteams. Er speelde toen een handjevol meisjes. Ze deden allemaal mee bij de jongens. Elk jaar kwamen er wat meisjes bij, totdat er genoeg waren om een MO13 te maken.”

Rolmodellen
Waren er acht jaar geleden slechts sporadisch meisjes die wilden voetballen, nu gaat er geen week voorbij zonder dat er een nieuw meisje zich als lid aanmeldt. Vooral op jonge leeftijd lijkt het tegenwoordig de gewoonste zaak om als meisjes de voetbalschoenen aan te trekken. “De successen van het Nederlandse vrouwenelftal hebben daarin ook een grote rol gespeeld”, weet Geers. “Er zijn rolmodellen gekomen.”

Be Fair heeft anno 2021 teams in zo’n beetje alle leeftijdsklassen: MO11 (twee teams zelfs), MO13, MO15, MO17 en MO19. “We hebben ook al meisjes bij de mini’s”, zegt Geers. 

“Tot een jaar of tien spelen de meisjes bij de jongens. We zouden als club best een meisjes onder negen willen formeren, maar het probleem is dat er voor die leeftijd geen aparte meisjescompetitie voor is. De KNVB promoot het ook niet. De bond heeft liever dat de meisjes tot dertien jaar bij de jongens blijven voetballen. Je kunt wel met een MO9 meedoen aan de competitie, maar je speelt dan altijd tegen jongensteams. Op die leeftijd is het krachtsverschil al behoorlijk groot, vandaar dat we die meisjes in jongensteams laten spelen.”

‘We willen de lat graag steeds ietsje hoger leggen’

Geers schreef een paar jaar geleden een technisch beleidsplan voor de jeugd. “Dat was gericht op de jongens, maar we zien ook in dat het bij de meisjes serieuzer mag”, is hij eerlijk. “Je hebt meisjes die puur voor de lol spelen, maar we hebben ze ook die juist zeer prestatiegericht zijn. Voor die groep is het ook belangrijk dat er goede trainers zijn. We willen de lat graag steeds ietsje hoger leggen.”

Van Elven verhuist komend seizoen met een deel van het elftal van haar dochter Anouk mee naar de MO19. Dat wordt weer een spannend avontuur, zegt ze. “Het afgelopen seizoen was het best lastig om al die meiden gemotiveerd te houden. Niet trainen, wel trainen, geen wedstrijden en nu een klein staartje wedstrijden voor de RegioCup. Sommige meiden keken er echt naar uit om tegen een grote naam als Excelsior te spelen, anderen vonden het juist eng.”

Het niveau van Excelsior, dat alleen plaats biedt aan meisjes met talent, gaat Be Fair niet aantikken, stelt Geers. “Bij ons gaan prestaties en gezelligheid hand in hand. Plezier is de basis.”

Meer berichten