Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Lorenzo Cafaro/Pixabay

Voetbalclubs ASW en Be Fair het veld op: trainen oké, maar wel serieus

  •   164 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Waddinxveen – De selecties van ASW en Be Fair willen op korte termijn de trainingen hervatten. Maar het moet wel serieus gebeuren. “Ik bedank voor bezigheidstherapie.”

Door Erik van Leeuwen

Volgens Be Fair-trainer Bert de Best staan zijn spelers te trappelen om weer iets te doen. Ook hij popelt om weer aan de gang te gaan. “Het heeft lang genoeg geduurd, deze voetballoze periode. Ik wil die jongens weer zien.”

Dat is voor hem de belangrijkste reden om deze week bij de leiding van de club te pleiten voor een tijdelijke herstart van de trainingen. “Op een gegeven moment raak je als trainer het contact met je spelers kwijt. Dat wil je niet.”

Als er getraind wordt, moet dat wel serieus gebeuren, vindt De Best. “Trainen als bezigheidstherapie, dat vind ik niks. Dat motiveert ook niet. Er moet wel een doel zijn.”

Dat is best lastig, erkent de Zoetermeerse oefenmeester ook. De competitie is immers afgeblazen, oefenwedstrijden zijn nog verboden en pas na 1 september mag er weer echt gevoetbald worden. 

“Je kunt heus wel wat nuttige dingen doen”, zegt De Best. “Ook als je de anderhalve meterregel in acht neemt. In de toekomst kijken kan niemand en zeker niet in deze tijd. Een paar weken trainen, mits met de goede drive, lijkt me prima.”

ASW
Dat vindt ook ASW-trainer Justin Sterk. Hij weet al de datum waarop zijn spelers voor het eerst op het veld staan: dinsdag 19 mei. “We konden deze week al starten, maar dat zou een beetje raar zijn omdat de junioren ook pas volgende week weer gaan trainen. Deze week begint de club met de jeugd tot dertien jaar.”

ASW bereidt zich voor op een rentree op standaardniveau, de vierde klasse. Desondanks laat Sterk zijn selectie nog vrij om te komen. 

“Het is op vrijwillige basis. Door die anderhalvemetermaatregel is de training toch anders. We gaan wel serieus aan de slag, hoor. We zullen conditie- en krachttraining combineren met veel techniektraining. Het is een open training. Spelers uit lagere elftallen mogen ook aansluiten, de dames doen ook mee. Het wordt iets van de hele club.”

Volgens hem is het een mooie manier om van de coronakilo’s af te komen. “Van sommige jongens weet ik dat ze zichzelf fit hebben gehouden. Ze hebben regelmatig berichten geplaatst op sociale media waarop ze aan het hardlopen zijn of oefeningen aan het doen zijn. Ik vermoed ook dat er spelers zijn die vooral de bank hebben gezien en alle series op Netflix hebben uitgekeken. Die hebben nu extra werk te doen.”

Sterk en De Best hopen dat de kantines snel weer open mogen. “Het wordt tijd dat de club weer wat kan gaan verdienen”, zegt De Best. Sterk: “Ook rond een kratje bier kunnen we anderhalve meter afstand houden.”

Dat de competitie straks in september start met wedstrijden zonder publiek kan De Best zich moeilijk voorstellen.
“Dat moeten we ook niet willen. Niet dat het rijen dik staat bij ons, maar ik zie ook veel praktische bezwaren. En als het pas na 1 september is toegestaan om wedstrijden te spelen, zal de competitie verwacht ik niet voor oktober beginnen. Je zult toch je oefenwedstrijden moeten spelen.”


* Wilt u graag uw mening geven? Word dan lid van ons burgerpanel TipWaddinxveen.

Meer berichten