Logo hartvanwaddinxveen.nl
De 25ste editie van de ronde van Waddinxveen was de eerste door Triangel. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
De 25ste editie van de ronde van Waddinxveen was de eerste door Triangel. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Ronde met parcours van een omloop

  •   keer gelezen   Sport

WIELRENNEN
Waddinxveen – De wielerronde van Waddinxveen krijgt een geheel nieuw parcours in Triangel. Als de renners maandag 13 april door de jongste wijk van Waddinxveen koersen, herkennen ze alleen de Parklaan van vorig jaar.

De grootste verandering is echter de afstand die de coureurs moeten afleggen. Een rondje in 2020 heeft een lengte van drieënhalve kilometer, bijna het dubbele van afgelopen jaar. Toen was door de organisatie een rondje uitgezet van 1,8 kilometer. "Het is nu eigenlijk geen criterium, maar een omloop", reageert Hans Moons, voorzitter van het Waddinxveense wielercomité. "Daarmee komen we tegemoet aan de wens van de KNWU dat liever omlopen ziet dan criteriums. Het is ook het echte wielrennen. Met tactiek en alle facetten van de sport."
Aanvankelijk had de organisatie ingezet op een kleine aanpassing voor de 26ste editie van de ronde. "De start- en finishlocatie op de Parklaan, vlak voor de toegang van Triangel, vormde echter een belemmering", aldus Moons. "Dat stuk zit vol bulten. De gemeente bood vervolgens dit parcours aan."
Start en finish zijn weliswaar opnieuw aan de Parklaan, maar zijn wel opgeschoven richting station Triangel. Moons: "Ter hoogte van waar ze de nieuwe school aan het bouwen zijn komt de start- en finishlocatie. Daar is ook voldoende parkeerruimte."
Het parcours voert de renners linksom via de Parklaan, Tweede Bloksweg, de Zuidelijke Rondweg en langs het station. "De aanloop naar een sprint is ideaal. Er zijn geen bochten. Dat was eerder een probleem. Toen moesten de renners een scherpe bocht door om snel op te trekken."
Moons denkt dat het nieuwe parcours in goede aarde valt. Hoe lang dit parcours stand houdt, weet Moons niet. "Door de bouwontwikkelingen in houden we er rekening mee dat we voorlopig aanpassingen moeten blijven doen. Het liefst blijven we op dit parcours." Door de lengte zal het publiek renners wel minder vaak voorbij zien komen. Moons: "Dat is een minpuntje, maar dat weegt niet op tegen de hoogwaardige wedstrijd die toeschouwers te zien krijgen."

Meer berichten