Bewoners die actie voerden tegen de biomassacentrales moeten nog iets langer geduld hebben.
Bewoners die actie voerden tegen de biomassacentrales moeten nog iets langer geduld hebben. Foto: archief HvH

Haperende livestream zit 'stop biomassa'-motie dwars

Politiek Biomassacentrales

Waddinxveen - Het met veel spanning tegemoet geziene debat over de motie ‘stop biomassa’ is in de nacht van woensdag op donderdag 9 juli afgebroken. Even na tweeën hield de livestream ermee op en deze kon met geen mogelijkheid meer aan de praat worden gekregen.

Door Erik van Leeuwen

Via de livestream zijn de raadsvergaderingen openbaar te volgen. Dat is belangrijk, omdat juist in deze periode vanwege de coronamaatregelen geen publiek bij de (weer fysieke) vergaderingen mag zijn.

Halverwege het debat over ‘stop biomassa’ werd burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis in zijn oor gefluisterd dat de live-uitzending was gestopt. Ambtenaren probeerden nog in contact te komen met externe technische mensen, maar die waren onbereikbaar. “Niet zo heel gek op dit uur”, aldus Nieuwenhuis, die niets anders restte dan de raadsvergadering te sluiten.

Not amused
De gemeenteraad, die eerder op de avond had besloten om de drukke agenda af werken en niet een extra avond aan te wijzen, was ‘not amused’. “De inwoners zullen ons dit niet in dank afnemen”, aldus Jan van der Loo van PvdA/GroenLinks.

Zijn fractie was één van de initiatiefnemers van de motie ‘stop biomassa’, waarmee het college wordt opgeroepen om alles te bekijken buiten de huidige wet- en regelgeving over hoe de bouw van de biomassa-installaties aan de Zesde Tochtweg en Tweede Bloksweg te voorkomen.

Er leek zich een meerderheid af te tekenen. Alleen de fracties van PCW en de VVD waren minder enthousiast. Zij lieten weten niet gecharmeerd te zijn van de motie, die volgens hen oproept om wet- en regelgeving te omzeilen. “Je begeeft je op glad ijs”, aldus Lambert den Dekker (PCW). “Niemand wil die biomassacentrales hier, maar je moet als overheid wel betrouwbaar blijven.”

De motie kan pas na het zomerreces opnieuw behandeld worden. De raadsvergadering van woensdag was voorlopig de laatste. Einde augustus komt de raad voor het eerst weer bijeen.