Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: archief
Ingezonden brief

‘Maak zonnepanelen leggen aantrekkelijk’

  •   keer gelezen   Ingezonden

Graag wil ik even reageren op het idee van Martin Harskamp in Hart van Holland van 3 maart over het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Helemaal eens! Zelfs meer dan dat. In het laatste RES-webinar is een aantal scenario’s geschetst hoe de RES-doelstelling voor de regio Midden-Holland kan worden ingevuld. Opdracht daarbij is het duurzaam opwekken van 435 miljoen kWu elektriciteit in de regio. 

Dit blijkt, volgens de presentaties (alleen) mogelijk door de gekozen combinatie van (grote) windmolens en zonneparken, waarbij Waddinxveen een meer dan evenredig deel zou moeten realiseren. Van dat laatste is de gemeenteraad geen voorstander. Wat in de voorstellen ontbreekt is het potentieel aan PV (= zonnepanelen, red.) op dak, dat in de regio beschikbaar is. 

Een ruwe telling leert me dat er in de regio Midden-Holland circa 100.000 woningen staan. Met gemiddeld 15 m2 PV op dak (ca 4500 Wattpiek per dak) zou de volledige doelstelling voor de regio al zijn gehaald, bedrijfsdaken, waaronder de grote distributiedozen, niet meegerekend.

Natuurlijk kan het niet zonder windenergie. Die is nodig voor de perioden met geen of weinig zon. De vraag is eigenlijk waarom je, met dit potentieel, schaarse grond, die je zou kunnen gebruiken voor woningbouw, op zou offeren voor zonneparken. Vergeet het of beperk het zoveel mogelijk en maak een andere strategische keuze waarbij het voor iedereen aantrekkelijk is om het dak vol met PV te leggen. Dat lijkt mij een veel betere optie. 

Voor nieuwbouw zou voldoende PV op dak voor het eigen verbruik verplichte kost moeten zijn. Helaas zie ik in de grote nieuwbouwprojecten in de regio dat dit nog lang niet altijd het geval is omdat men blijkbaar denkt dat een paar symbolische PV-paneeltjes op dak de wereld gaan redden. 

Daarom roep ik hierbij alle betrokkenen op de plannen te herzien, de (nog beschikbare) daken vol te leggen met PV en het schaarse groen te redden van de energiehonger. 

Gemeenteraden, doe uw dure plicht en zorg ervoor dat de regio groen blijft en de daken zwart worden.

  • Gert Konijn


Zoveel mensen, zoveel meningen  

Ingezonden brieven in Hart van Holland bevatten maximaal 350 woorden en moeten voorzien zijn van uw naam.
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen te weigeren of in te korten.  

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van ingezonden brieven, 
zowel in de print- en onlineversie als op sociale media van Hart van Holland.

Meer berichten