Het niet aanleggen van de Verlengde Bentwoudlaan zou brievenschrijver Frans Bos als een gemiste kans zien.
Het niet aanleggen van de Verlengde Bentwoudlaan zou brievenschrijver Frans Bos als een gemiste kans zien.
Ingezonden brief

Bentwoudlaan en verlengde deel overbodig?

Ingezonden

In Hart van Holland van 17 februari jl. stelt Henk Moerman de vraag of de Bentwoudlaan en Verlengde Bentwoudlaan overbodig zijn. Die vraag is gemakkelijk te beantwoorden: driewerf nee! 

De verkeersdruk op het centrum van Waddinxveen is groot. Dat is in het verleden meermalen door diverse onderzoeken en tellingen aangetoond. Wie een half uurtje langs de route gaat staat, kan het zelf ook constateren. 

Verkeer uit de richting Rotterdam dendert over de Kanaaldijk, door de Maximátunnel, over de Dreef, Esdoornlaan, Chopinlaan, Beethovenlaan naar het Noordeinde. En andersom. Het kruispunt bij de Groensvoorde is misschien wel de drukste kruising van Waddinxveen. 

Jarenlang is over de voorgenomen aanleg van de Vredenburghlaan, Bentwoudlaan en Verlengde Bentwoudlaan gesteggeld. Toenmalige colleges lieten zelfs glanzende folders ter promotie drukken. En dat is meer dan twintig (!) jaar geleden. 

In het landschap is met het Bentwoud rekening gehouden. Wie langs de randen van dat prachtige, jonge woud wandelt, ziet een brede strook langs de Eerste Tocht vrijgehouden. Er hoeven dus zeker geen bomen gekapt. 

Het niet aanleggen van de Verlengde Bentwoudlaan (vanaf de Verlengde Beethovenlaan naar het noorden) laat het knelpunt-Noodeinde in volle omvang bestaan. Dat is niet alleen een gemiste kans, het is absoluut ongewenst. 

Het Noordeinde kan en moet weer - net als vroeger - een rustige landbouwweg worden. De toenmalige gemeenteraad heeft een goed besluit genomen. Jammer dat de uitvoering lang, heel lang op zich laat wachten.

  • Frans Bos