Problemen aangaande Cultuurhuys De Kroon zijn nog steeds niet aangepakt.
Problemen aangaande Cultuurhuys De Kroon zijn nog steeds niet aangepakt.

Nog geen zicht op oplossing De Kroon

Cultuur

Waddinxveen – Meerdere fracties in de gemeenteraad hebben zich kritisch uitgelaten over de aanpak van knelpunten rondom Cultuurhuys De Kroon. Dat het probleem van klimaatbeheersing nog niet is opgelost, vinden met name WeWa en VVD teleurstellend.

Door Erik van Leeuwen

Vorig jaar werd door de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen om werk te maken van een oplossing. De energierekening van De Kroon is al jaren erg hoog en daardoor moet de gemeente financieel steeds bijspringen. 

De raad besloot eerder akkoord te gaan met een incidentele verhoging tot 40.000 euro. Het ging niet mee in het raadsvoorstel voor een structurele verhoging, eerst moest het energieprobleem goed in kaart worden gebracht. 

Volgens wethouder Brigitte Leferink, die het dossier overnam van haar voorganger Hannie van der Wal, vond een goed onderzoek nog niet plaats vanwege de coronamaatregelen. De Kroon is amper gebruikt sinds september vorig jaar. Daardoor is het volgens Leferink lastig om inkomsten en uitgaven goed op waarde te schatten. “Er wordt ook veel minder energie verbruikt.” Het college stelt daarom binnenkort voor dat het subsidiebedrag, dat incidenteel zou zijn, met een jaar te laten doorlopen. 

VVD-raadslid Ellen van Helden zei teleurgesteld te zijn dat de motie niet is uitgevoerd. Sylvia Vink, fractievoorzitter van WeWa, liet zich in dezelfde soort bewoordingen uit. Zij constateerde dat er tussen september 2019 en nu niks is gebeurd.

Er gaat binnenkort wel een kwartiermaker namens de gemeente aan de slag die gaat kijken hoe de samenwerking in het cultuurhuis verbeterd kan worden en hoe een handvol knelpunten kan worden opgelost. Zo weigert Stichting Vonk al een tijdje de gebruikersovereenkomst te ondertekenen. 

Het huidige college wil ook de functie van Stichting Cultuurhuys De Kroon opdelen. De stichting is nu zelf actief in het theater, maar is ook verantwoordelijk voor het verhuur van de ruimten.

Cultuurnota
Het cultuurhuis speelt daarnaast een belangrijke rol bij de cultuurnota die momenteel door de raad wordt besproken. In de nota aangegeven hoe Waddinxveen de komende vijf jaar kunst en cultuur wil verankeren in het gemeentelijk beleid.

De gemeente zet daarbij mede in op een vorm van zelfvoorzienendheid van de organisaties. Hoe ver dat gaat, wordt met de organisaties zelf bepaald, liet de wethouder weten. 

“U wilt dat culturele- en kunstorganisatie hun eigen broek ophouden, maar hoe realistisch is dat?” vroeg Bastienne Prins (CDA) zich af. “De enige manier waarop dat kan, is door het lesgeld voor bijvoorbeeld muziek te verhogen. Dat lijkt mij niet de bedoeling.” 

De gesprekken met de cultuur- en kunstwereld moeten nog starten, gaf wethouder Leferink aan. Zij zei in kansen te denken. “Wellicht is er iets mogelijk met vrijwilligers.”