Peter Burger in actie vóórdat corona toesloeg.
Peter Burger in actie vóórdat corona toesloeg. Foto: W.H. Zandbergen

Dit is de oplossing van dirigent Peter Burger voor koren die nergens terecht kunnen

Cultuur

Waddinxveen - Hij liet zich niet op de kop zitten door corona en nam de muzikale leiding over zijn vijf koren, waaronder Adonai in Waddinxveen, de afgelopen maanden via livestream. Nu heeft dirigent Peter Burger uit Waddinxveen weer iets nieuws: hij is samen met regisseur Jan Kooyman druk bezig met het opzetten van een online projectkoor. 

Om de uitdaging compleet te maken, gaat dit koor een gloednieuw oratorium over Noach instuderen dat speciaal voor de gelegenheid wordt geschreven. Margreeth Rass-Van Slooten heeft de teksten geschreven en André van Vliet is druk bezig met het schrijven van de muziek.

Gestreefd wordt naar een live-uitvoering zodra corona overwonnen is. "Maar voorlopig zit dat er nog niet in", aldus dirigent Burger. "Zingen is nog steeds een fiks drama. Heel veel koren en zangverenigingen zitten met de handen in het haar over hoe het nu verder moet. Ook in Waddinxveen. We hebben hier natuurlijk drie grote koren: De Gouwestem, Vox Jubilans en Adonai. Voor alledrie is het een grote zoektocht hoe nu verder te gaan, want er zijn heel veel ruimtes waar deze clubs niet terecht kunnen/mogen. Zo is het voor heel veel koren in het land. Een groot stuk cultuur staat fiks in de verkeerde hoek."

Einde van de maand
In een onlinekoor ziet Burger nu de oplossing. Via livestream kan er worden gerepeteerd. Eind deze maand/begin oktober kunnen de koorleden die zich hebben aangemeld al beginnen met wekelijks thuis studeren via interactieve online repetities. Daarnaast is er audio-oefenmateriaal voorhanden.

Het oratorium gaat over de bekende Bijbelse figuur Noach die de opdracht kreeg om een ark te bouwen omdat er een zondvloed zou komen. Het oratorium wordt volgens Burger een verhaal over gehoorzaamheid, geduld, isolement en hoop. "Thema's die juist in deze tijd erg actueel zijn", meent de dirigent.