Afbeelding
Foto: TIMPHOTO

Dirigent van vijf koren: 'Ik wil vooral de club bij elkaar houden'

Human Interest 1.621 keer gelezen

Waddinxveen - Een stoere kop, een man die tot dusver zichtbaar geleefd heeft en een passie heeft voor zang en koren; dat is in een notendop Peter Burger (53 jaar) uit Waddinxveen. Dirigent van vijf koren: Adonai uit Waddinxveen, Adoramus uit Hazerswoude-Dorp, IKK uit Nieuwpoort/Langerak, Fiducia uit Ede en Immanuël uit Katwijk. Hij vond een oplossing op het musiceren in coronatijd.

Door Nicole Lamers

Al op jonge leeftijd maakte Burger kennis met 'samen zingen'. Zijn vader was lid van Vox Jubilans en zingt nu op zijn 81ste nog altijd. "Ik heb nog twee zussen en wij kregen vroeger allemaal de mogelijkheid om iets met muziek te doen. Ik verkoos al snel het orgel." 

Hij was 15 toen hij als organist zijn eerste kerkdienst muzikaal begeleidde. Van alleen psalmen richtte hij zijn pijlen op een gegeven moment ook op andere christelijke liederen. "Met dat genre heb ik gewoon veel. Ik luister thuis ook wel naar een Stef Bos of Leonard Cohen, maar zeker qua samenzang heb ik veel meer met christelijke liederen." 

Pas sinds een jaar of tien kan Burger echt leven van de muziek en koordirectie. "Daarvoor zat ik in de meubelindustrie en in de reiswereld. Ik heb ontzettend veel gereisd als begeleider en ook toen had ik er al veel lol in om met groepen bezig te zijn. Dat is denk ik ook wel in de kern wie ik ben: ik vind het gewoon heel fijn om met groepen mensen bezig te zijn en zo'n groep een leuke tijd te bezorgen." 

En daar zit ook tevens zijn angst voor wat er nu gaande is: door corona is samenzang voorlopig niet mogelijk. "Ik werk in totaal met zo'n 500 koorleden en ik ben zo bang dat sommigen zullen afhaken door deze hele toestand. Juist in de leeftijdscategorie van een gemiddeld koor zitten best wel wat mensen die al wat ouder zijn en soms ook eenzaam. Zo'n avondje koor is voor velen een uitje, maar dat is nu dus ook weggevallen." 

Livestreamen
Met zelfstudie op de computer en een beetje hulp van een computernerd, vond Burger een manier om toch weer te gaan oefenen met zijn koren. Via livestream chat hij met de leden en tegelijkertijd start hij muziek in die is toegespitst op al zijn stemgroepen.

"Het is natuurlijk wel een one-man-show, want ik hoor hen niet zingen, maar via de chat kan er wel gecommuniceerd worden tijdens het oefenen. Ik las zelfs een koffiepauze in, met een leuk plaatje en een geintje. Ik merk vooral de laatste tijd weer dat er weer meer verbondenheid is bij al die koren en dat doet mij heel erg goed. Ik wil vooral de club bij elkaar houden." 

Hij vreest dat live oefenen voorlopig ook nog niet aan de orde is, op dit moment wordt er niet zo positief gedacht over zang en corona. "Ik heb er wetenschappelijk de ballen verstand van en hoor veel tegenstrijdigheden, maar ik denk dat ik voorlopig maar blijf inzetten op YouTube en livestream.

Peter Burger 'live' in actie toen dat nog mocht, vóór het coronatijdperk.