Cultuurhuys De Kroon krijgt geen structureel hogere subsidie zonder goede onderbouwing hiervoor.
Cultuurhuys De Kroon krijgt geen structureel hogere subsidie zonder goede onderbouwing hiervoor. Foto: Google Streetview

Cultuurhuys De Kroon krijgt geen structurele verhoging van subsidie

Cultuur 254 keer gelezen

Waddinxveen – Cultuurhuys De Kroon kan voorlopig niet rekenen op een structurele verhoging van de subsidie. Voordat de gemeenteraad groen licht geeft wil het eerst een goede onderbouwing hiervoor zien.

Door Erik van Leeuwen

Het cultuurhuis krijgt wel de gevraagde 35.000 euro voor 2021, maar de raad beschouwt dat als een eenmalige bijdrage. De Kroon had voor 2022 om 40.000 euro extra gevraagd, bovenop 42.500 aan subsidie die de stichting al krijgt.

Het bedrag zou volgens De Kroon nodig zijn om de hoge energierekening te betalen. Wethouder Van der Wal liet dat de raad tijdens de raadscommissie ook weten, maar diverse partijen zijn niet overtuigd dat dat een juiste onderbouwing is. Uit de jaarverslagen blijkt wel een stijging van de exploitatiekosten, maar dat verklaart niet het hoge bedrag dat aan subsidie wordt gevraagd.

Vraagtekens
Bovendien zetten diverse fracties vraagtekens bij de hoge energierekening. “Het is een abnormaal hoog bedrag, zeker als je dat vergelijkt met panden die vergelijkbaar zijn”, aldus Martijn Kortleven (PCW).

“Van Dorpshuis Swanla weet ik dat de energielasten 40.000 euro euro bedragen, maar dat heeft een dubbele vloeroppervlakte.” De raad besloot de hand op de knip te houden voor 2022, maar de portemonnee wordt dus wel getrokken voor 2021.

Silvia Vink van Weerbaar Waddinxveen benadrukte: "De voortgang van Cultuurhuys De Kroon mag onder geen beding in gevaar komen.”