Opperste concentratie bij de workshop graffiti.
Opperste concentratie bij de workshop graffiti. Foto: Nicole Lamers

Kunst kijken of maken bij kunstfestival

Cultuur 449 keer gelezen

Waddinxveen – De Waddinxveense Kunst Kring (WKK) bestaat dertig jaar en vierde dit zaterdag 26 mei met een kunstfestival op het Gouweplein.

Door David Zandbergen

Het festival werd gehouden in een leegstand winkelpand aan de Promenade. Gedurende de dag konden bezoekers onder andere kunst van Waddinxveense bodem bewonderen, bloemschikken en een zelfportret maken.

In de middag gaf kunstenaar Ruud Kooger, bekend van diverse kunstwerken in het Waddinxveense straatbeeld, een workshop graffiti. De workshop kon op veel interesse van jonge kunstenaars in de dop rekenen.

De Waddinxveense Kunst Kring stelt zich tot doel om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. "Bij ons is daarom iedereen welkom", vertelt Nelly Geluk. Zij is een van de vier personen die het festival heeft opgezet. In tegenstelling tot veel andere kunstkringen in Nederland is er bij de Waddinxveense kring geen sprake van een strenge selectieprocedure. "We zijn in die zin eigenlijk meer een kunstclub dan een kunstkring", stelt ze.

Theo van der Velde is voorzitter van de kunstkring: "De kunstkring houdt zich bezig met het organiseren van lezingen en exposities. Ook is de kring een mogelijkheid voor kunstenaars om elkaar te ontmoeten. Het is in die zin echt een platform voor kunstenaars onderling", legt hij uit. De kunstkring telt een kleine 150 kunstenaars die lid zijn.

Met het festival hoopt voorzitter Van der Velde ook de jeugd te kunnen enthousiasmeren voor kunst. Dit gebeurde enerzijds met een workshop graffiti, maar ook het maken van zelfportretten viel in de smaak. Dit werd gedaan door tegen een groot wit vel papier aan de muur te gaan staan, het silhouet over te trekken en dit vervolgens in te kleuren. Resultaat: een zelfportret op ware grootte. Ardjan Nieuwenhuis was een van de eersten met een levensgroot zelfportret. "Het was heel leuk, mogen we hem op mijn kamer ophangen?" vraagt hij aan zijn vader, burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis. Zijn vader kijkt nog even naar het twee meter lange vel papier en trekt zijn conclusie: "Nou, ik vind hem hier ook wel mooi hangen."

Verschillende leden van de kunstkring exposeren de door hen gemaakte schilderijen. Een van hen is Bea Van Kempen. Ze is een van de kunstenaars die op het festival ook daadwerkelijk aan het schilderen is. Kunst is belangrijk voor mij", vertelt ze. "Als ik bezig ben vergeet ik helemaal waar ik ben en hoe ik heet. Het is echt mijn grote passie."