Logo hartvanwaddinxveen.nl

Minder vinden, meer doen

  •   keer gelezen   Column

'Wij vinden overal veel te snel wat van' is de kop boven een interview met de Britse auteur Zadie Smith. Het is een interview uit 2015 maar heeft aan actualiteit niet ingeboet als ik op Twitter en Facebook kijk. Oeps, daar begin ik al te vinden!

Mensen vinden inderdaad snel wat. Ik ook. Het lijkt me hetzelfde als ademen: het moet toch en dan nemen we het fijnstof maar voor lief. Tot op zekere hoogte zie ik het zelfs als mijn columnistenplicht om iets te vinden van iets. Niet om van alles te vinden van van alles; ik ben verdorie geen talkshowgast!

Daarom spreek ik me niet snel uit op sociale media, meng ik me weinig in digitale discussies. Ik zie het vaak gebeuren: iemand begint met klagen over iets, daarna klaagt iemand anders over die klacht en vervolgens klaagt de beklaagde klagende over dat hij niet mag klagen zonder beklaagd te worden.

Wat mij achter de oren doet krabben is dat meningen en klachten zich online opstapelen terwijl ik elders lees dat lokale politieke partijen worstelen met het vinden van kandidaat-gemeenteraadsleden. Natuurlijk is het makkelijker om iets te vinden op Facebook dan in een raadszaal: voor dat laatste moet je je inlezen en idealiter met je poten in de klei staan.

Maar, een mens moet ook werken, verzorgen, koken, eten, sporten – en, je zou het bijna vergeten, slapen. "Een raadslid moet in de samenleving staan, maar heeft daarvoor geen tijd", schreef een Haags raadslid vorige week in NRC.

Als die kandidaat-gemeenteraadsleden eenmaal gevonden zijn, moet er moeite gedaan worden om bij verkiezingen een opkomstpercentage te krijgen waar men tevreden mee is. Zo trekt bijvoorbeeld de gemeente Zuidplas 25.000 euro uit om een hogere opkomst te krijgen bij de aanstaande verkiezingen.

De laatste krant van het jaar leent zich voor goede voornemens. Het minste wat wij in 2018 kunnen doen is in maart massaal naar de stembus gaan. Ik denk ook dat we minder kunnen vinden en meer kunnen doen, of al doende iets vinden. Sluit je aan bij een politieke partij – ongeacht welke, van binnenuit kun je de koers beter beïnvloeden dan van buitenaf – en zet je in voor die partij. Wees de ogen en oren van die partij, praat mee, beluister en bevraag. Uiteindelijk heeft lokale politiek betrekking op ons allemaal en moeten we het met elkaar doen – soms in debat, soms in harmonie.

En omdat ik meer een vraagtekenaar ben dan een uitroeptekenaar: wat zijn uw goede voornemens? Waar moeten we in 2018 minder van vinden, waarover meer? Waar moeten we in 2018 meer (aan) doen en waar(aan) minder? Laat het gerust weten via Twitter of Facebook of e-mail (pepijn.p.de.groot@gmail.com). Weet je namelijk wat ik vind? Ik vind dat we sociale media ook daarvoor kunnen gebruiken: om ideeën uit te wisselen en om dingen gedaan te krijgen.

Meer berichten