Wethouder Kerssies hielp zelf ook mee met afval rapen.
Wethouder Kerssies hielp zelf ook mee met afval rapen.

Waddinxveen nog schoner, beter en leefbaarder gemaakt

Algemeen 351 keer gelezen

Waddinxveen - “Waddinxveen is al aardig schoon, maar het kan altijd nog schoner”, zei wethouder Albert Kerssies zaterdag 23 maart bij de aftrap van de Landelijke Opschoondag. Kerssies verving zijn collega-wethouder Femke Vleij die afval in haar portefeuille heeft. 

“Bedankt alvast, dat jullie meehelpen om Waddinxveen nog beter, groener en leefbaarder te maken”, zei Kerssies tegen de kinderen en ouders bij het startpunt in Triangel. Hij voegde eraan toe: “Geniet er ook van. Het is gezellig en je kunt kennismaken met buurtgenoten.” 

De gemeente zorgde voor stroopwafels, koffie en limonade en de deelnemers kregen een bijdrage voor een goed doel. De afvalrapers vertrokken vanaf één van de vijf verzamelpunten: bij het scholencomplex in Triangel, de Ontmoetingskerk bij Groensvoorde, de Zuidplashof, het Koningin Wilhelminaplein of bij winkelcentrum Gouweplein.

Dit jaar was er volgens Kerssies een recordaantal aanmeldingen. Ruim vierhonderd mensen, jong en oud, gingen in groepjes aan de slag met grijpers en afvalzakken. De Morgensterkerk was met twintig deelnemers goed vertegenwoordigd. De bijdrage die ze voor het opschonen krijgen, gaat in de pot voor het zomerkamp. Voor de familie Bongers-Van Leeuwen is afval rapen heel gewoon. “In de winter is het wat minder, maar met Nieuwjaar en in de zomer rapen we vaak dingen op tijdens ons rondje.” Bibian vindt het belangrijk dat haar kinderen zich bewust zijn dat je zelf iets kunt doen voor een schone omgeving. Sera (8) en Jade (9) vinden vlakbij het startpunt aan de Parklaan meteen een blikje. Dat gaat onder in de kinderwagen van hun broer Fean (2). “De school houdt een vastenactie door statiegeld in te zamelen”, legt Bibian uit. Volgende week gaan nog eens driehonderd kinderen vanuit school afval rapen”, volgens projectleider Reinier Feenstra. “Per jaar is er 50 miljoen kilo zwerfafval. Dat is drie kilo per persoon”, die cijfers kwam Feenstra deze week tegen. “Ik schrok er echt van. In Waddinxveen valt het dan nog mee.”