Een van de mogelijke opvanglocaties is in de buurt van een manege.
Een van de mogelijke opvanglocaties is in de buurt van een manege.

Geen nieuwe geschikte locaties vluchtelingenopvang

Algemeen 836 keer gelezen

Waddinxveen - Er zijn geen nieuwe locaties bijgekomen waar in Waddinxveen mogelijk vluchtelingen en spoedzoekers kunnen worden opgevangen. Er zijn wel zes nieuwe locaties aangedragen door inwoners, maar die zijn volgens de gemeente allen ongeschikt.

Dat ze niet voldoen, heeft volgens wethouder Albert Kerssies verschillende redenen. “We hebben bijvoorbeeld een suggestie gekregen over de voormalige plek van de gemeentewerf. Die locatie is niet beschikbaar omdat daar binnen twee jaar een school wordt gebouwd. Zo is dat met andere locaties ook. Ze zijn of te klein of ze krijgen binnen één of twee jaar een andere bestemming.” 

Dat betekent dat de gemeente zich op dit moment richt op de vier al eerder aangewezen locaties. Kerssies: “We voeren gesprekken met vertegenwoordigers van die locaties over wat hun bezwaren zijn en wat we daaraan kunnen doen.”
Inmiddels neemt de onrust rond de opvang van vluchtelingen wel verder toe. Tijdens de raadsvergadering van woensdag 20 maart werd ingesproken door een vertegenwoordiger van het actiecomité locatie Plaswijk. Een petitie die in de buurt werd gehouden en waarin wordt opgeroepen om de locatie van de lijst van mogelijke opvangplekken te schrappen werd al 720 keer ondertekend. Volgens de woordvoerder is de locatie ongeschikt om vluchtelingen op te vangen. “Het is op nog geen honderd meter van een woonwijk en naast een manege.” Bewoners zijn bang dat het op den duur een grote locatie wordt met meer dan vijfhonderd vluchtelingen. Ze vrezen voor onrust en denken dat de gemeente de veiligheid niet kan garanderen. “We zijn niet tegen de opvang van vluchtelingen in Waddinxveen, maar niet hier.” Het college komt volgende maand met informatie over geactualiseerde aantallen van op te vangen vluchtelingen. De gemeenteraad ging eerder akkoord met de opvang van 120 asielzoekers en dertig spoedzoekers. Door de invoering van de landelijke Spreidingswet zal Waddinxveen vanaf de zomer van 2025 minimaal 195 vluchtelingen moeten opnemen. Wethouder Kerssies liet zich niet uit of deze vluchtelingen op één of op twee locaties worden opgevangen. “Dat is aan de gemeenteraad.” Hij zei wel dat Waddinxveen eerder heeft besloten om vluchtelingen op te vangen. “Het gaat om mensen die hun land ontvlucht zijn om ernstige redenen. Wij zijn een gastvrije gemeente, ook voor vluchtelingen.” De gemeente heeft over alle vier locaties die in beeld zijn, mails en petities ontvangen. “Ik krijg ook van mensen hele positieve geluiden”, aldus Kerssies. (Erik van Leeuwen)