Felicitaties van de burgemeester aan het adres van het echtpaar dat het diamanten huwelijk viert.
Felicitaties van de burgemeester aan het adres van het echtpaar dat het diamanten huwelijk viert.

Echtpaar: ‘Eerlijk door het leven gaan, dat brengt je het verst’

Algemeen 683 keer gelezen

Waddinxveen - Het was dinsdag 19 maart precies 60 jaar geleden dat de 82-jarige Piet van Kooten en de 81-jarige Sjanny van Kooten-Versluis in het huwelijk traden. Zestig jaar lief en leed delen is een pad dat echt niet altijd over rozen gaat, weet het koppel. “Eerlijk met elkaar door het leven gaan, dat brengt je het verst”, denkt Sjanny.  

Door Nicole Lamers

Geboren en getogen Waddinxveners zijn ze allebei. Ze ontmoetten elkaar op de Petteplas, toen er ijs lag. “Toen had je nog strenge winters”, aldus Piet. Zijn vrouw: “Ik was er met mijn nichtje en hij pikte mijn muts van mijn hoofd”, ze knikt naar haar echtgenoot. Ze waren toen pas 14 en 15 jaar en dus liet een serieuze relatie nog even op zich wachten. Een paar jaar later kregen ze verkering. “Zij was de dochter van de fietsenmaker”, zegt Piet erbij. 

Hoe mooi ze eruit zagen die 19e maart 1964 tonen ze met een foto. Daarop is een taart te zien met een afbeelding van het echtpaar 60 jaar geleden. Een verrassingsactie van de twee dochters. “Voordat je het weet, zit je jezelf op te knabbelen”, grapt burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis die het echtpaar kwam feliciteren.
Het jonge stel trok in de arbeiderswoning van een boerderij aan de Zuidelijke Dwarsweg. Piet grijnst. “We moesten vier of vijf gulden per week betalen aan de boer. Vroeger moest je nog buiten naar de toilet, dat hebben wij laten aanpassen toen we in het huis kwamen.” Al snel kwamen er twee kinderen die nu 58 en 56 jaar zijn. En inmiddels zijn er vier kleinkinderen en een achterkleinkind van 2 jaar, Sophie.

In zijn werkzame leven was Piet plaatwerker bij Verheul en later automonteur bij Herkoni. Toen hij 60 was ging hij met vervroegd pensioen. Nog altijd gaat het stel een paar weken per jaar naar hun caravan in Nunspeet. “We kijken zo uit over het Veluwemeer, prachtig”, zegt Sjanny. Maar thuis, sinds 1970 aan de Esdoornlaan, zijn ze ook graag. Het staatsieportret dat ze kregen van het koningshuis in verband met hun diamanten huwelijk, wordt straks ingelijst en opgehangen aan de muur.