Cees Verzijl en Gerrit van den Hoek aan het oogsten in de zorgkwekerij.
Cees Verzijl en Gerrit van den Hoek aan het oogsten in de zorgkwekerij. Robbert Roos
Advertorial

Zorg en dagbesteding bij Zorgkwekerij De Groenhoeck

Algemeen 178 keer gelezen

Moerkapelle - Op een onopvallende plek midden in het kassengebied in Moerkapelle vind je zorgkwekerij ‘De Groenhoeck’. Een lichte en ruime kas waarin je omgeven bent door allerlei gewassen die hier worden gekweekt. Gerrit van den Hoek en Cees Verzijl, de drijvende krachten achter De Groenhoeck, zijn in het najaar van 2023 gestart met de zorgkwekerij waar zij dagbesteding en begeleiding verzorgen voor mensen vanaf 18 jaar die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

In de kas kom je helemaal tot rust. Het waait er niet, je loopt er altijd droog en zodra de eerste zonnestralen zich laten zien is het er al aangenaam. “Het is heerlijk om in de kas aan het werk te zijn”, vertelt Van den Hoek. “Er zit geen druk op en mensen voelen zich hier al snel thuis. Voor het gezin is het vaak goed als de cliënt even weg is van de thuissituatie. Door het werk in de kas brengen we de cliënten zelfredzaamheid bij zodat ze weer mee kunnen doen in de maatschappij. We kijken vooral naar wat er wel kan.”

De kas wordt niet verwarmd en er wordt op biologische wijze geteeld. “De producten die we hier kweken, kunnen we veel eerder oogsten dan normaal het geval is”, vertelt Van den Hoek. “Zo beschikken we begin mei al over verse tomaten, komkommers en zelfs aardappelen.” De groenten en gewassen worden onder andere gekweekt voor Buurderij Zevenhuizen en verschillende  lokale afnemers in de omgeving. Daarnaast worden delen van de kas verhuurd aan particulieren die hier een eigen hobbytuintje hebben.

De kas beschikt over een aparte binnenruimte waar men de dag kan beginnen, of een lekkere lunch van zelfgekweekte producten kan klaarmaken en opeten, of waar de deelnemers even rust vinden als er te veel prikkels zijn. “Er zit bij ons geen druk op”, vertelt Cees - ambulant zorgbegeleider - die hier zelf begonnen is als particuliere kweker. Zo kwam hij in contact met Gerrit die ook al nadacht over de (zorg)mogelijkheden van de kas. Zo ontstonden de plannen voor zorgkwekerij De Groenhoeck waar dagbesteding, begeleiding, training van werknemersvaardigheden en talentontwikkeling aangeboden worden aan cliënten met psychosociale problemen zoals autisme, adhd en een niet aangeboren hersenaandoening (NAH). Na het stellen van de diagnose en het bepalen van het budget vanuit de Wmo of Wlz kan men aan de slag. “We leren onze cliënten niet alleen zaaien, planten, snoeien, onderhouden en oogsten, maar ook hoe je een lekkere lunch bereidt en laten ze meedenken over andere mogelijkheden die de kas biedt.”

“We zijn eind vorig jaar gestart en zijn inmiddels een samenwerking aangegaan met stichting Zorgboeren Zuid-Holland. Ook zijn we in gesprek met casemanagers, de gemeente en zorgverlenende partijen zoals de GGZ”, vertellen Gerrit en Cees vol trots. “Op dit moment zijn we druk met het werven van cliënten en parttime zorgbegeleiders en vrijwilligers.” De meeste partijen reageren enthousiast op de plannen van De Groenhoeck. “Wil je zelf aan de slag in onze zorgkwekerij of op een andere manier een bijdrage leveren? Kijk dan op de website zorgboerenzuidholland.nl/zorgboerderijen/zorgkwekerij-de-groenhoeck of kom gezellig een keertje langs om een kijkje te nemen. Je bent van harte welkom.”

Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Cees Verzijl aan het werk in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Gewassen in Zorgkwekerij De Groenhoeck.
Tuingereedschap in Zorgkwekerij De Groenhoeck