Het college vindt dat Woonpartners te weinig sociale nieuwbouwwoningen bouwt.
Het college vindt dat Woonpartners te weinig sociale nieuwbouwwoningen bouwt. (foto: Pixabay)

Woningcorporatie onder vuur

Algemeen 796 keer gelezen

Waddinxveen – Volgens wethouder Albert Kerssies gaat de gemeente praten met een tweede partij als woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland niet kan voldoen aan de wensen van Waddinxveen.

Dit zei Kerssies woensdag tijdens de commissievergadering Maatschappij en Financiën, nadat PvdA/GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kraaijestein had geopperd een tweede woningbouwvereniging in Waddinxveen te introduceren. Volgens hem zou concurrentie goed zijn. “We zijn nu te afhankelijk van Woonpartners. We hebben in het verleden drie partijen gehad. In Zuidplas zijn ook meer woningcorporaties actief.”

Kraaijestein reageerde daarmee indirect op kritiek van de gemeente op het prestatiebod van Woonpartners voor 2023. Het college vindt dat Woonpartners te weinig sociale nieuwbouwwoningen bouwt. Kerssies wees in een brief aan de woningcorporatie op het doel om de sociale huurvoorraad in de gemeente van 27 naar minimaal 30 procent te laten stijgen.

Daarom ook heeft Waddinxveen de stop op de verkoop van huurwoningen gehandhaafd. Woonpartners wilde graag dat die stop zou worden opgeheven om ‘meer variatie’ aan te brengen in de woningvoorraad.

Het college van PCW, CDA en VVD is ook teleurgesteld dat Woonpartners dit jaar geen enkele middenhuurwoning bouwt. Na 2023 staan er overigens wel een paar projecten op stapel met woningen in het middenhuursegment, zoals ’t Suyt 2 en de Peter Zuidlaan.

Ook zegt de gemeente een goed duurzaamheidsprogramma van Woonpartners te missen. “Dat is stevige en pittige taal”, erkende wethouder Kerssies, die aangaf nog in gesprek te zijn met Woonpartners. De kritiek van de wethouder wordt onderschreven door de gemeenteraad. De wethouder beloofde alle punten mee te nemen in de volgende gesprekken met Woonpartners.

Hij zei al gezegd te hebben dat Waddinxveen mogelijk verder gaat kijken als Woonpartners niet kan voorzien qua behoefte. Hij merkte echter ook op dat veel andere woningbouwverenigingen in Zuid-Holland minder kapitaalkrachtig zijn dan Woonpartners.

(Erik van Leeuwen)