Puzzelfanaat Hilde-Lies Steenland.
Puzzelfanaat Hilde-Lies Steenland.

Puzzelfanaat Hilde-Lies Steenland: ‘Puzzelen is echt verslavend’

Algemeen 557 keer gelezen

Waddinxveen – Hilde-Lies Steenland paste 40.320 puzzelstukjes in elkaar. Zondag 27 november liet ze het resultaat zien aan vrienden en bekenden in de kantine van tennispark De Woerd aan de Alberdingk Thijmlaan.

Door Annette van den Berg

Steenland (61) puzzelt graag, vooral op winteravonden. In de zomer fietst ze, tennist ze of leest ze een boek op haar balkon. “Puzzelen is echt iets voor de winter”, zegt ze. “Mijn vader deed dat ook.” In die periode had de groentekweker het wat rustiger en zocht tot ‘s avonds laat naar de juiste stukjes. “Nog eentje en dan ga ik naar bed, zei hij dan.” Steenland: “Nu heb ik precies hetzelfde. Puzzelen is verslavend.”

De puzzels van Jan van Haasteren waren lange tijd haar favoriet. Tot ze op de Facebookpagina van Van Haasterenfans een bericht tegenkwam van een Belg die een grote Disneypuzzel had gelegd. De kleuren spraken haar zo aan dat ze dat ook weleens wilde proberen. “Maar ze kosten meer dan vierhonderd euro, dat geef je niet zomaar even uit.“ Vlak voor haar verjaardag kon ze de puzzel met korting kopen. “Toen vond ik het een mooi verjaardagscadeau voor mezelf”.

De puzzel bestaat uit tien afbeeldingen uit Disneyfilms die met elkaar verbonden zijn. Elk deel zit apart verpakt. “Er zijn mensen die alles mixen, maar dat heb ik niet gedaan.” 

Na tweeënhalf jaar had Steenland de puzzel klaar. In totaal 6,90 bij 1,90 meter. Het eindresultaat wilde ze graag laten zien aan familie en bekenden. “In mijn huis lukt dat niet. Ik kan hem wel neerleggen, maar dan kan er verder niemand bij.” Het kon en mocht in de kantine van Tennisvereniging Waddinxveen waarvoor Steenland de ledenadministratie doet.

De puzzel had ze in delen op A3-formaat opgeborgen. Met hulp van twee vrienden legde ze de stukken zaterdag in drie uur tijd aan elkaar. Dankzij een schrijftolk kon Steenland zondag extra genieten van de aandacht. Ze is vrijwel doof en kan de gesprekken anders niet volgen in een ruimte waar het rumoerig is. De schrijftolk vertaalde razendsnel elk gesproken woord in leesbare tekst via een special toetsenbord. De grote Disneypuzzel heeft Steenland ondertussen opgeborgen. Momenteel is ze bezig met een megapuzzel van meer dan 30.000 stukjes met een afbeelding van dieren en planten.