Logo hartvanwaddinxveen.nl
(foto: pr)
(foto: pr)

Zuid-Hollandse lucht weer schoner

  •   keer gelezen

Regio - Voor het elfde jaar op rij is de lucht in Zuid-Holland schoner geworden. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage luchtkwaliteit 2022. De luchtkwaliteit voldoet overal aan de wettelijke, Europese normen. Toch zet de provincie Zuid-Holland de komende jaren in op verdere verbetering.

Al jaren verbetert de luchtkwaliteit in Zuid-Holland geleidelijk, ook in 2020 weer, zo blijkt uit de gegevens die zijn verzameld door het RIVM en DCMR Milieudienst Rijnmond. Dit komt onder andere doordat wegverkeer schoner is geworden en er betere technieken zijn om de uitstoot van industrie te beperken. De provincie draagt hier onder andere aan bij door vergunningen voor uitstoot verder aan te scherpen en luchtkwaliteit mee te nemen bij inkoop en aanbestedingen, projecten voor schone binnenvaart te steunen, nieuwe woningen te plannen rond hoogwaardig openbaar vervoer en op steeds meer trajecten zero-emissiebussen in te zetten. 

Daarbij blijken de twee lockdowns in het voor- en najaar van 2020 een positief effect te hebben gehad op de luchtkwaliteit, doordat reisbewegingen (en dus uitstoot) werden beperkt. De verbetering is echter niet volledig veroorzaakt door de lockdowns. Gedeputeerde Meindert Stolk (Gezond en Veilig): “Goed om te zien dat de lucht elk jaar schoner wordt en deze trend maar blijft voortzetten. Het is belangrijk dat we daar met elkaar werk van blijven maken, een gezonde leefomgeving is een groot goed. Ook al voldoen we aan de normen, verbeteren kan altijd. ”

Meer berichten